Editor saman, condamnat: a taiat crucea, a calcat-o in picioare si a lovit-o cu toporul

Redactorul-șef al unui ziar controversat și pasionat de șamanism, dintr-o republica a Siberiei de sud, a fost condamnat in aceste zile la 1 an si jumatate de “limitare a libertății”, pentru tăierea unei cruci ortodoxe, au declarat procurorii.

În septembrie anul trecut, Valery Chekonov a doborat o cruce din lemn, ridicata în satul Topuchaya, din Republica Altai, pentru comemorarea celor care au construit un drum care leagă Rusia de Mongolia.

În timpul procesului său, Chekonov a susținut că el a confundat crucea cu un stalp de sustinere si a taiat-o, fiind preocupat de siguranța traficului. Numai ca procurorii au considerat ca Chekonov a fost impins de un sentiment de ură religioasă și a “tăiat crucea, călcand-o în picioare și lovind-o cu un topor, de mai multe ori”, potrivit unui comunicat al Procuraturii din Altai.

Judecătoria din Shebalinsky l-a condamnat pe Chekonov la 18 luni “limitare a libertății”, și a declarat că acestuia nu ii vor fi permise părăsirea domiciliului pe timp de noapte, părăsirea propriul cartier sau participarea la evenimente publice, ori schimbarea locului de muncă sau a locului de reședință, fără a notifica autoritățile.

În ianuarie, Curtea orașul Gorno-Altaisk a condamnat nouă articole publicate în ziarul Amadu Altai, al lui Chekonov, ca fiind “extremiste”, pentru că ar fi continut texte care exprimau ura religioasă față de budism, religia dominantă în Republica vecina rusa Tuva și Mongolia.

În octombrie anul trecut, Chekonov a fost condamnat la 160 de ore în folosul comunității, pentru predicarea supremației “credinței tradiționale Altai”.

Aproximativ 13% din locuitorii Altai adera la cultele tradiționale locale, care practica ritualuri samaniste, conform revistei Sreda.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.