Preoti ortodocsi, binecuvantand un eveniment neo-nazist in Ucraina. Evreii reactioneaza

Biserica Ortodoxă a Ucrainei ar trebui să le interzica clericilor sai sa participe la evenimentele neo-naziste din Ucraina, conform unei declaratii a Congresului Mondial Evreiesc, adresata șefului Bisericii. Președintele Ronald S. Lauder, al Congresului Mondial Evreiesc, i-a cerut Patriarhului Filaret sa se opuna evenimentelor de glorificare a naziștilor. Lauder a facut referire la o ceremonie recenta, organizata în apropierea Lviv, de marcare a celei de-a 70-a aniversari de la crearea diviziei Galiția a Waffen SS, în care ucrainenii au luptat de partea Germaniei naziste.

Președintele Congresului a scris: “M-am îngrozit să văd fotografii[…] ale unor tineri ucraineni care purtau temuta uniforma SS cu svastici clar vizibile pe căștile lor, ducand sicriele membrilor acestei divizii naziste, pe care le-au asezat in noile lor morminte, și tragand focuri de arma în cinstea lor. Am fost extrem de tulburat de participarea la această ceremonie a unui preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a acordat astfel legitimitate religioasă reabilitarii SS”.

La sfârșitul lunii iulie, ucrainenii îmbrăcați în uniforme SS au fost fotografiati in tranșee și detinand arme de foc, într-o incercare de reconstituire a unei bătălii cheie împotriva sovieticilor, din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Un preot ortodox a oficiat o slujba de pomenire a soldaților diviziei naziste, binecuvantand mai multe svastici.

În scrisoarea sa, Lauder și-a exprimat speranța că Filaret se va folosi de “autoritatea sa morală, pentru a preveni orice reabilitare a nazismului, și că va face apel la clerul Bisericii să nu participe la nicio astfel de ceremonie, in viitor, sau la evenimente care glorifica sau legitimeaza o uniformă care intruchipeaza raul si genocidul”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.