Romanii din Norfolk, implicati intr-un proiect ambitios de renovare a bisericii in care se roaga

La doar o aruncătură de băț de Great Yarmouth (Norfolk, Anglia) și de tumultul său de atracții, Biserica Sfantul Spiridon este o oaza de calm pentru inchinatori – dintre care mulți sunt implicați în comerț, la restaurantul aglomerat din apropiere.

Construita în 1830, ca Biserica Sfantului Petru, cladirea nu a fost intretinuta corespunzator iar turnul sau ameninta siguranta publica prin caderea pietrelor din care este cladit. Acum, pietrarii s-au apucat de realizarea unui ambițios program, de zece ani, care va costa peste un milion de lire sterline.

Trezorierul Peter Ioannou, in varsta de 52 de ani, care este supraveghetor al proiectului, a spus ca toată lumea a fost încântată să vada schelele și pietrarii apucandu-se de treaba.

Proiectul este unul foarte ambitios, insa credinciosii se tem ca nu vor fi destui bani, mai ales ca acestia se plang deja de costurile de funcționare și de plata preotului, a mai adaugat el.

“Va trebui să se găsească în jur de 20.000 £ în fiecare an”, a declarat Ioannou. “A fost o decizie mare din partea comunității, sa inceapa un proiect ca acesta”.

El a spus ca comunitatea ortodoxă, care include oameni din România, Bulgaria și Polonia, simte ca este de datoria ei sa pastreze biserica pentru ea si pentru generațiile viitoare.

“Prezenta grecilor, aici, în Great Yarmouth, este semnalata din 1940, și un număr mare de oameni sunt îngropați aici. Biserica este o parte din existența noastră aici. Când îngropi pe cineva în pământ, nu fugi și-l lasi acolo. Atâta timp cât există un suflet grecesc aici, este important ca biserica sa fie deschisa în fiecare zi”.

Preotul paroh este Pr. Fotios Bithas – singurul preot grec-ortodox permanent din Norfolk și Suffolk. Acesta a declarat ca aproximativ 200 de familii s-au atasat de aceasta biserica, iar Liturghia de duminica aduna la un loc aproximativ 120 de persoane.

Clădirea mai găzduieste, de asemenea, o sala a comunitatii si o scoala greceasca.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.