Lista bisericilor crestine atacate in Egipt, in perioada 14-17 august (interactiv)

Lista se limitează la atacurile verificate prin contacte directe cu oficialii Bisericii, cu martori oculari și in urma vizitelor pe teren. Prin urmare, numarul real al atacurilor poate depasi numarul celor luate in calcul in acest raport.

Dovezile indica faptul ca cele mai frecvente atacuri au pornit in timpul marsurilor de sustinere a Presedintelui demis, Mohamed Morsy. Atacurile au avut loc, în mare parte, în absența completă a forțelor de securitate, a pompierilor, apărarii civile sau forțelor armate. În unele cazuri, cetățenii musulmani și copții au raspuns acestor atacuri, prin alcatuirea unor comitete populare de protejare a bisericilor. Când a fost alcatuita lista de fata, existau încă biserici la care accesul nu era posibil, in vederea investigarii sau determinarii amplorii daunelor.

Guvernoratele din Egiptul de Sus au fost cele mai expuse unor astfel de atacuri, în special Guvernoratul Minya, unde au fost atacate 18 biserici, cele mai multe dintre ele fiind incendiate in timpul marsurilor de sprijinire a Președintelui demis Mohamed Morsy.

Rezultatele investigatiilor documentate de Institutul Egiptean pentru Drepturile Omului:

Incendiate: 25 de biserici și mănăstiri, patru asociații civice copte, două biblioteci religioase, patru școli sau asociații copte atașate Bisericii, două cladiri deservind serviciile sociale și un orfelinat, care a fost evacuat cu doar câteva zile înainte de atac.

Jefuite si distruse: șapte biserici și patru școli conduse de asociații copte.

Parțial distruse: cinci biserici

Bombardate cu pietre și sticle Molotov: zece biserici și casele a trei preoți

Răspândirea geografică a acestor atacuri (dati click pe butonul Play de pe harta si apoi urmariti explicatiile aparute in mod automat, dand click pe acestea):

Guvernoratul Cairo

Joi seara, 15 August: O mulțime de demonstranți au tras focuri asupra Bisericii Maicii Domnului și Abu Seifein și asupra caselor unor copți din apropiere, în zona Ard Al-Geneina din Ezbat al-Nakhl, fiind ucis Fawzi Murid, un copt. Mulțimea a incendiat apoi un atelier de lucru deținut de decedat. Atacurile au lăsat in urma, de asemenea, trei magazine și șapte autoturisme deținute de copți, incendiate. Sheikh-ul moscheii vecine i-a chemat pe musulmanii din zona sa mearga la biserica pentru a-i proteja de “frații lor creștini”. De îndată ce localnicii au pornit, atacatorii au fugit.

Vineri, 16 august: Atacatorii au vizat mai multe biserici, inclusiv Biserica Mar Girgis din Hadayeq Helwan, care a fost bombardata cu sticle Molotov (doar fațada exterioara a clădirii a fost afectată). Potrivit declarațiilor, musulmanii și creștinii locali au protejat biserica și i-au împiedicat pe atacatori sa o devasteze, înainte ca forțele armate și poliția sa asigure clădirea. Au existat incercari de atac asupra Bisericii Maicii Domnului si Bisericii Mar Girgis din Corniche Maadi, in timpul marșurilor în sprijinul Președintelui demis Mohamed Morsy. Comitetele populare formate din localnici au împiedicat atacurile asupra bisericilor.

Guvernoratul Giza

Miercuri, 14 august: Biserica Arhanghelul Mihail, din districtul Kerdasa, compusa din doua biserici, o clădire de servicii și o anexă administrativa, a fost incendiata. În urma asaltului sângeros asupra poliției din Kerdasa, în care ofițerii au fost uciși, a avut loc un marș pro-Morsy in care s-au scandat lozinci defaimatoare la adresa liderilor religioși creștini ai Bisericii Arhanghelului Mihail, unde s-a aruncat cu pietre în biserică, lunadu-se cu asalt poarta principală și atacandu-i pe unii tineri care au ales să rămână în biserică. Atacatorii au distrus, de asemenea, crucile fixate în partea de sus a bisericii și au jefuit interiorul acesteia, înainte de incendiere. Focul a continuat până când a ars cea mai mare parte a interiorului bisericii și a anexelor acesteia, în absența pompierilor sau apărarii civile.

Miercuri seara, 14 august: Două etaje ale Bisericii Maicii Domnului din Kafr Hakim, situata în cartierul Kerdasa, au fost arse, mai multe icoane au fost sparte și interiorul a fost jefuit.

Biserica Maicii Domnului din Mansouriya a fost luata cu asalt și o parte din interior a fost jefuite și vandalizat.

Biserica Al-Rusul Karmat, sediul Episcopiei de Atfih, a fost jefuita într-un atac care a izbucnit în timpul unei conferințe a copiilor din Biserica Mar Girgis, în Warraq, copiii fiind duși la casa unei familii copte din apropiere odata cu începerea atacului.

Vineri, 16 august: Episcopia Giza, de pe strada Murad, s-a confruntat cu o tentativa de atac, forțele de securitate ciocnindu-se cu atacatorii.

Guvernoratul Fayoum

Miercuri, 14 august: Biserica Maicii Domnului din Al-Nazla, în districtul Youssef Al-Siddiq, a fost incendiata.

Miercuri, 14 august: Biserica Amir Tadros din Manzala, în cartierul al-Siddiq Youssef, a fost incendiata.

Joi seara, 15 august: Biserica Mucenicul Damian a fost incendiata, în Al-Zarbi, cartierul Tamya.

Miercuri, 14 august: Biserica evanghelică din Al-Zarbi, cartierul Tamya, a fost luata cu asalt și jefuita.

Miercuri, 14 august: Asociația Prietenii Bibliei din Fayoum a fost incendiata.

Joi, 15 august: Biserica Tadros Amir din Dasya a fost incendiata.

Joi seara, 15 august: Incercare de asalt asupra Bisericii Mar Girgis din districtul Tamya din Fayoum. Unii locuitori musulmani locali i-au infruntat pe atacatorii care au aruncat cu sticle Molotov in casa Pr. Rafael Sami, preotul bisericii. Grădina sa și mai multe ferestre ale casei acestuia au fost incendiate.

Guvernoratul Beni Soueif

Miercuri, 14 august: Școala Catolică a Surorilor Franciscane a fost jefuita și incendiata.

Joi și vineri, 15 și 16 august: fațada Bisericii Mar Girgis din Al-Wasiti a fost incendiata si s-a aruncat cu pietre, existand si alte încercări de luare cu asalt în urmatoarele două zile. Mai multe ferestre ale clădirilor de servcii și reședința privată a preotului au fost sparte.

Guvernoratul Minya

Mai multe marșuri au avut loc simultan, în dimineața zilei de miercuri, 14 august, scandând împotriva copților și conducerii lor religioase, în special în zona Hilal Abu, un bastion al susținătorilor al-Gamaa al-Islamiya (GI).

Biserica Amir Tadros, situata în spatele Direcției de Securitate Minya, a fost arsa din temelii. Deși atacatorii au jefuit biserica înainte de incendierea ea, forțele de poliție și armata nu au luat nicio măsură impotriva acestora. Un grup de copii s-a aflat în interiorul bisericii în timpul atacului, dar au fost evacuați pe ușa din spate, imediat dupa aceea biserica fiind lovita cu pietre.

Constructiile de servicii ale Bisericii Mar Mina și clinica anexata au fost jefuite și incendiate, focul ajungand la fațada bisericii.

Biserica Pr. Moussa, din zona Abu Hilal, a fost incendiata într-un atac început pe 21.

Biserica Evanghelică, situată în Gad Al-Sayyed, în zona Abu Hilal, a fost complet jefuita și arsa.

Biserica Baptista a fost arsa.

Manastirea Sf. Iosif a fost arsa din temelii.

Asociația iezuita, care deține cea mai veche biblioteca din Minya, a fost incendiata.

YMCA a fost incendiat.

Orfelinatul Soldații lui Hristos, apartinand Episcopiei Ortodoxe Copte, a fost incendiat.

Ansamblul Școlilor Copte, care include școlile primare de pregătire și secundare, a fost parțial incendiată și distrusă în întregime.

Scoala Manastirii Sf. Iosif, de pregatire primara, a fost incendiata.

Biblia Press a fost incendiata.

Ehab Ahmed Ali și Bishoi Rufael au ars de vii, pe un vas turistic detinuti de omul copt de afaceri Samuel Thabet, barca fiind mistuită de flacari. Ali era sef de securitate și Rufael a fost adjunctul sau. Victimele s-au refugiat în baie, de frica atacatorilor.

Mai multe magazine detinute de copti și întreprinderi au fost incendiate, inclusiv un vas-ponton aparținând Agenției Evanghelice Copte, precum și două farmacii, un magazin de casete audio și mai multe mașini particulare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.