Muzeul ASTRA, campion national in atragerea de fonduri nerambursabile

În baza acordului dintre statele Spaţiului Economic European (Regatul Norvegiei, Islanda, Principatul Liechtenstein) și Guvernul României privind implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a fost desemnat ca beneficiar de proiect predefinit în cadrul Sectorului Prioritar „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural european”.

Desemnarea a venit ca o recunoaştere a rezultatelor implementării proiectului anterior (RO 0029) al Muzeului ASTRA, finanţat prin MF SEE 2007 – 2011, când acesta a făcut dovada capacităţii administrative şi de specialitate de a atinge toţi indicatorii culturali şi investiţionali propuşi cu un grad de absorbție a fondurilor disponibile de 99,9%.

Proiectul cu titlul Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, cu o valoare totală de 3.500.054 milioane euro, are ca termen de finalizare luna aprilie 2016.

Proiectul are în vedere un program cultural complex, inclusiv un parteneriat cu “MiST – Museum of South Trondelag” din Trondheim, Norvegia, ce prevede consolidarea relaţiilor bilaterale prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităţilor etnice, reconstrucţia, conservarea şi restaurarea monumentelor reprezentative din Muzeul în aer liber, dezvoltarea şi promovarea unui circuit expoziţional, sub denumirea Calea minorităţilor etnice şi obţinerea unei accesibilităţi fizice sporite prin realizarea unei clădiri noi în Muzeul în aer liber (pentru Muzeul Civilizaţiei Transilvane, în prezent fără sediu, și a unei facilități moderne de acces în Muzeul în aer liber, ambele cuprinse în Pavilionul Muzeal Multicultural – PaMM) ce va fi situată la intrarea principală în Muzeul din Dumbravă.

„Se poate spune că Muzeul ASTRA este campion la nivel național în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile. Începând din 2009 și până în prezent am reușit să atragem fonduri din spațiul europen în valoare de 6.413.406 de euro. Datorită finațării prin MF SEE 2007 – 2011, până în anul 2011 au fost posibile finalizarea construcției Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, realizarea unor lucrări de conservare, dar și reconstrucția a opt gospodării din Muzeul în aer liber. Pentru noua perioadă de finanțare prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 avem ca obiectiv valorificarea patrimoniului minorităților etnice din colecțiile muzeului. Muzeul ASTRA și-a creat pe parcursul ultimilor ani, pe lângă o echipă foarte bine pregătită în domeniul realizării de proiecte de finanțare din fonduri europene și o reputație foarte bună la nivel național și internațional privind implementarea unor proiecte de anvergură europeană ”, ne-a declarat d-l Valeriu Olaru, director general al C.N.M.ASTRA.

Incepand din anul 2011, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului ASTRA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.