Rămăşiţele pământeşti a trei cavaleri teutoni au fost identificate in Polonia

VARŞOVIA, 11 decembrie 2008

Rămăşiţele a trei mari comandanţi ai Ordinului Cavalerilor Teutoni, au fost identificate la Catedrala din Kwidzyn (Polonia de nord) de către o echipă de arheologi polonezi – a anunţat joi responsabilul cu cercetarea, Bogumil Wisniewski.

“Examenele antropologice si testele ADN ne-au permis să acredităm teza că avem de-a face cu cu rămăşiţele pământeşti a unor mari comandanţi. Putem spune acest lucru, cu o certitudine de 96%”, a spus Wisniewski, AFP.

Este vorba despre Werner von Orseln, Mare Maestru ( în anii 1324-1330), Ludolf Koenig (1342-1345) şi Heinrich von Plauen (1410-1413).

Osemintele au fost descoperite în mai 2007 într-o criptă sub Catedrala din Kwidzyn (Marienwerder, în germană). Ele au fost însoţite de piese de mătase şi fibule preţioase, sugerând, călugări de rang înalt.

Studiul asupra fibrelor lemnoase a confirmat şi el spusele arheologilor, acestea provenind din aceeaşi epocă.

Ordinul teutonic (în latină Ordo Teutonicus, acronim OT) este un ordin religios german catolic format la sfârşitul secolului al XII-lea la Acra, în Palestina. În timpul Evului Mediu, ei erau un ordin militar cruciat şi purtau veşminte albe cu o cruce neagră.

În 1226 ordinul începuse campania de creştinare a prusacilor, pe teritoriul cărora înfiinţeaza un stat. O dată stabiliţi, au început diverse campanii militare împotriva vecinilor, Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei şi Republica Novgorodului. În scurt timp devin o forţă navală în Marea Baltică.

În 1410 alianţa Polono-Lituanianiană înfrange decisiv ordinul, distrugându-i puterea militară în Bătălia de la Grunwald (sau Tannenberg). Ordinul intră în declin, culminand cu atacul polonezilor la Marienberg in anul 1466,iar în 1525 conducătorul acestuia, Albert de Brandenburg, renunţă la titlu şi se converteşte la luteranism, devenind duce de Prusia. Ordinul este desfiinţat în 1809 de Napoleon Bonaparte. Totuşi, ordinul a continuat să existe sub conducerea Habsburgilor, iar în prezent conduce activităţi caritabile în Europa Centrală.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.