Istoria formarii Poporului Roman – Introducere

1. Introducere.

Comparativ cu celelalte limbi balcanice, limba romana este formata din cele mai numeroase si variate elemente lingvistice. Nicio alta tara din partea de rasarit a Europei nu a fost tranzitata de atat de multe popoare, precum pamanturile cuprinse de Dunare, Carpati si Marea Neagra. Pe acest teritoriu s-au perindat, pe parcursul miilor de ani, popoare si neamuri cu origini, limbi si obiceiuri diferite. Multe dintre acestea au disparut in foarte scurt timp, fara a lasa urme apreciabile.

Colonizarea romana este, in fapt, prima imigrare cu consecinte durabile si mai ales definitive pentru locuitorii acestor pamanturi. In timp, pe acest trunchi latin, nu tocmai pur, s-au altoit succesiv limbile unor popoare, care au influentat vocabularul limbii noastre, iremediabil.

In cele ce urmeaza, am sa enumar, mai intai, elementele etnice care s-au succedat inainte si dupa perioada colonizarii romane, urmand ca, mai apoi, sa cercetam pe scurt urmele lasate de acestia in limba vorbita de poporul de pe aceste meleaguri.

Istoric vorbind, oamenii care au trait pe aceste meleaguri au suferit in trecut un intens proces de reimprospatare lingvistica si etnica – proces de o asemenea intensitate, incat chiar si astazi este destul de greu de cuprins si de descifrat.

Nici un al bazin fluvial al Europei nu a vazut scaldandu-se in apele sale atatea neamuri, ca Dunarea. Nu trebuie uitat ca, prin valea Dunarii, s-au perindat mai toate acele semintii asiatice, care mai tarziu au invadat chiar si inima Europei.

Aici au stationat toate aceste popoare, mai mult sau mai putin timp. Sunt istorici care vorbesc despre o perioada in care masa etnica a acestor pamanturi se reinprospata atat de des si atat de repede, incat, unele dintre popoare au disparut fara urma.

Istoria formarii poporului roman poate fi impartita in trei perioade distincte: Perioada ante-Romana, Perioda Romana si Perioada post-Romana.

Trebuie sa se inteleaga un mare adevar istoric: pamantul actualei noastre tari este brazdat, in toate directiile, de urmele copitelor cailor incalecati de gintele care s-au vanturat pe aici. Pamantul Romaniei este plin de movile si de gorgane, de morminte vechi, toate arhive tacute ale unor vremuri in care istoria nu se scria cu pana, ci cu sabia.

Iata, deci, care sunt popoarele care s-au succedat prin tara noastra pe parcursul a aproape 25 de veacuri… (va urma)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.