Liderii europeni ai Bisericii cer eliberarea Arhiepiscopului Jovan de Ohrid

Conferința Bisericilor Europene (CEC) a cerut guvernului macedonean și Premierului Nikola Gruevski sa garanteze un proces echitabil Arhiepiscopului Jovan de la Ohrid.

In plus, li s-a cerut acestora sa il elibereze din arest, pe perioada așteptarii procesului său, în conformitate cu prevederile de drept penal din tara.

Apelul a fost emis la sfârșitul Adunării Generale a CEC, care a avut loc la Budapesta, in perioada 3-8 iulie, în cadrul careia cei prezenti au avut si sarcina de stabilire a noii Constituții pentru organismul ecumenic.

Adunarea CEC i-a invitat pe Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei (CoE) și Reprezentantul Special al UE pentru Drepturile Omului să analizeze de urgență acest caz.

În special, Adunarea CEC cere ca instituțiile sa cerceteze dacă condițiile de detenție sunt conforme cu standardele stabilite de Consiliul Europei.

În apelul sau, Adunarea CEC a declarat că „arestarea acestuia este rezultatul pretentiei de a-si exercita dreptul la libertatea religioasă”.

Arhiepiscopul Jovan Vraniskovski a fost adus in închisoare, in urma unei investigații la Skopje, inca din ianuarie anul trecut, și se așteaptă o nouă procedură de judecată.

Din 2003, autoritățile macedonene l-au arestat Episcopul Jovan Vraniskovski de șase ori, inclusiv pentru „tulburari publice”, atunci când acesta încercase să efectueze o slujba a botezului.

El a mai fost, de asemenea, acuzat de “incitare la ură etnică și religioasă” pentru că a “calomniat Biserica Ortodoxa Macedoneana” și pentru o presupusa deturnare de fonduri din banii Bisericii.

In total, a petrecut aproape 18 luni in închisoare. Ultima dată, a fost arestat in 12 decembrie 2011, la intrarea în Macedonia, dinspre Grecia. El a revenit în țară pentru recurs.

Biserica Ortodoxa Macedoneana nu este recunoscuta canonic, iar Biserica Sarba o consideră schismatica, deoarece si-a declarat autocefalia în mod unilateral în 1967.

Biserica Ortodoxa Macedoneana l-a caterisit pe Episcopul Jovan, dar Biserica Ortodoxa Sarba l-a numit exarh sârb în Macedonia.

Biserica Ortodoxa Sarba consideră că Episcopul Jovan este o victimă a unor procese politice, din cauza pozitiei acestuia impotriva schismei, în timp ce Amnesty International și Freedom House au spus că el este un prizonier din motive de conștiință.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.