Hagia Sophia din Trapezunt functioneaza de acum ca moschee

Biserica Ortodoxă Sf. Sofia din Trapezunt, Turcia (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), a început să funcționeze ca moschee.

Astfel, in ziua de 28 iunie 2013, aici au fost oficiate primele rugăciuni musulmane.

Cu toate acestea, in afara orelor de rugăciunile musulmane, de cinci ori pe zi, biserica va continua să funcționeze, in paralel, ca muzeu.

Conform unui colaborator al serviciului de presa al Patriarhiei de Constantinopol, Dositeu Anagnostopulos, “este un fapt cunoscut că comunitatea musulmană din Trapezunt nu avea nevoie de o noua moschee. Aici nu exista, de asemenea, nici o parohie ortodoxă. Singura modalitate de a păstra biserica era aceea de a o lasa sa functioneze ca muzeu”.

Turcia se confruntă cu o perioada dedicata islamizarii, iar transformarea bisericilor ortodoxe în moschei este o dovadă în plus a acestui lucru, conform unei declaratii a lui Raymond Ibrahim, expert în istoria islamică. Potrivit acestuia, pe lista se afla si Hagia Sofia din Constantinopol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.