Guvernul grec este fortat de creditorii internaționali să reducă salariile pe care le primesc cei aproximativ 9.500 de preoți, pentru a satisface obligatia de reducere a cheltuielilor.
Manevra ar putea naste o miscare de rezistenta din partea Bisericii și a clericilor. In Grecia, nu există separare intre Biserica si Stat.
Potrivit unui raport aparut in aceasta dimineata in cotidianul Parapolitika, reprezentanții creditorilor au reiterat de fapt propunerea din anul 2011, conform careia guvernul Primului-Ministru de atunci, George Papandreou, considera ca Statul ar trebui să inceteze plata salariilor preoților sau sa mai aiba legaturi cu Biserica.
Statul consuma aproximativ 200 de milioane de euro cu plata salariilor preoților și se apreciaza ca, odata cu punerea in aplicare a planului de reducere a contributiei de la Stat, Biserica s-ar vedea nevoita sa se decida intre ridicarea taxelor sau disponibilizarea preoților, în același mod în care guvernul incearca sa demita mai mult de 27.500 de funcționari publici.