publicat în: Arhivă

Electricitate scumpă în Senegal: Imamii apelează la Preşedinţie

Un grup de rezidenţi şi imami din suburbiile Dakar, care au făcut un apel la neplata energiei electrice devenită “prea scumpă”, consideră inadecvate măsurile anunţate luni de către guvern şi speră ca preşedintele Wade să se implice personal.

“Ministrul energiei (Samuel Sarr) ne-a raportat măsurile întreprinse la nivelul consiliului interministerial (…), desigur, foarte importante, însă foarte, foarte departe de ceea ce aşteptam noi”, a spus Imamul Youssoufa Sarr, coordonator al colectivelor de oamnei din Guédiawaye, oraş popular de la periferia capitalei.

“Ceea ce dorim, este eliminarea creşterii de 17%” la preţul energiei electrice, aplicata din august de către Compania Naţională de Electricitate Senegal (Senelec), a reamintit Imamul.

În dimineaţa zilei de ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Abdou Aziz Sow, a anunţat crearea unei Comisii care să ia în considerare “imediat, multiplele reclamaţii ” cu privire la creşterea costurilor energiei electrice.

“Toate facturile care fac obiectul contestaţiilor vor fi analizate de către Comisie”, a asigurat domnul Sow, după o întâlnire interministerială pe tema energiei.

“La reuniune (minister) nu se schimbă decizia odată luată,” a insistat coordonatorul colectivului, apelând la oameni să nu plătească energia electrică, atâta timp cât metoda de facturare nu va reveni la forma actuală.

El a spus în faţa miniştrilor şi membrilor de guvernământ că: “oamenii din Guédiawaye vor să vadă că Preşedintele Abdoulaye Wade se implică personal în găsirea unei soluţii (… )”.

Confruntată cu grave probleme de flux de numerar, în contextul unei creşteri a preţului petrolului, Senelec a lansat în luna august o facturare progresivă de genul “mai mult consum, preţ mai mare.”