publicat în: Arhivă

Lupte intre jihadisti si kurzi in Siria. Schimb de focuri intre Turcia si Siria

Luptătorii kurzi sirieni au preluat ieri controlul asupra Ras Al-Ayn, punct de frontiera cu Turcia, aflat în partea de rasarit a țării, conform unor informatii emise de Comitetele Locale de Coordonare. Stirea fusese raportata anterior in mass-media regionala și internaționala.

Mass-media turcă, totodata, a raportat ca soldatii din Ankara au deschis focul asupra Siriei, dupa ce cateva gloante au trecut granita in Turcia. Doi civili turci, loviti de gloanțele rătăcite marti, au murit a doua zi, din cauza rănilor grave. Lupta între kurzi și jihadiști a început marți și a continuat si miercuri. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) a declarat că militanții kurzi au reușit să curete cea mai mare parte a orașului majoritar-kurd, de jihadiști.

De cand trupele siriene s-au retras, în 2012, orașul a cunoscut numeroase ciocniri între unitățile de apărare kurde (YPD) – aripa militară a Partidului Uniunea Democrată (PYD) – și luptătorii Al-Nusra, care au încercat în mod repetat să-l preia în întregime.

Opoziția sustine ca luptătorii jihadisti din Siria ar fi sprijiniti de guvernul turc.