publicat în: Arhivă

Palatul Regelui David a fost descoperit in Shephelah – o descoperire senzationala

Autoritatea Israeliana a Antichităților a emis cu cateva ore inainte un comunicat, afisand un titlu extraordinar: „Palatul Regelui David a fost descoperit în Shephelah-ul Iudei”. La încheierea celui de-al 7-lea sezon de săpături la Khirbet Qeiyafa, profesorul Universitatii Ebraice, Yosef Garfinkel, si arheologul Autoritatii Israeliene de Antichitati, Saar Ganor, au anuntat cu mare fast descoperirea “celor mai mari două clădiri cunoscute ca ar fi existat în sec X înainte de Hristos, în Regatul lui Iuda”.

Una dintre aceste cladiri este o structură a unui palat lung de aproximativ 30 de metri, situat central, decorat cu vase elegante importate. Garfinkel a declarat, pentru ziarul israelian Haaretz, că “nu există nicio îndoială că liderul cetatii locuia aici, iar cand regele David a venit sa vada aceste dealuri, a dormit aici”. Altă structură, un depozit asezat pe stalpi, prezinta zeci de vase de depozitare, “ștampilate cu un sigiliu oficial, așa dupa cum era obiceiul în Regatul lui Iuda timp de secole”, potrivit Autoritatii Israeliene a Antichitatilor.

Khirbet Qeiyafa a adus numeroase descoperiri interesante și controversate, nascand rumori in lumea arheologiei biblice. Cautarile din Valley of Elah, pe sit-ul fortificat din Qeiyafa, la granița cu filistenii, au adus dovezi convingatoare care sa sprijine domnia lui David la începutul celei de-a doua perioade a fierului, când Biblia spune că el a fost conducator. Prezența unica a celor două porți, pe sit, l-a condus pe Garfinkel sa identifice locul cu Sha’arayim-ul biblic, ceea ce înseamnă “Două Porți”, în ebraică.

[https://www.lacasuriortodoxe.ro/stiri/stiinta-tehnica/3161-palatul-regelui-david-a-fost-descoperit-in-shephelah-o-descoperire-senzationala.html/attachment/vase_descoperite_in_khirbet_qeiyafa] Cu toate acestea, unii cercetători sunt sceptici fata de pretentiile lui Garfinkel. Garfinkel a folosit probele de pe Qeiyafa, pentru a argumenta că David și Solomon au domnit peste un stat iudait bine organizat și pe deplin urbanizat, în secolul al X-lea înainte de Hristos. Anul trecut, Universitatea din Tel Aviv a publicat articolul “Khirbet Qeiyafa: o interpretare senzationala arheologica și istorica”, criticand metodele lui Garfinkel, cronologia și interpretările, iar codirectorul Foundation Stone, David Willner, a publicat un răspuns imediat după prezentul comunicat de presă, de astăzi, numind anuntul ca fiind unul de “senzaționalism necondiționat”.

Titlului dramatic ii va urma, in mod sigur, o mare dezbatere. Khirbet Qeiyafa este un sit, fără îndoială, important, si asteptam cu nerabdare o discuție arheologica iminenta pe marginea structurii nou descoperite a palatului.

Shfela sau Shephelah, ori Shfelat Yehuda, “Poalele Iudee”, este o câmpie din Israel, din partea de centru-sud, acre se întinde pe o distanta de 10-15 km intre muntele Hebron și câmpia de coastă. Aceasta a fost una dintre regiunile alocate neamului biblic al lui Iuda. Astăzi, Shfela apartine în mare parte mediului rural, detinand multe ferme.