Catolicosul-Patriarh al Întregii Georgii, Ilia al II-lea, va vizita Moscova, Kievul și Minskul, in perioada 23-30 iulie, pentru a participa la festivitățile care marchează cei 1025 de ani de la Botezul Rusiei. În timpul acestei călătorii, Ilia al II-lea se va întâlni cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și va discuta despre problemele legate de relațiile dintre Bisericile Georgiana si Rusa, statutul Bisericii Ortodoxe Abhaze și problema întoarcerii rămășițele pamantesti ale regilor georgieni în Georgia. Publicatia Vestnik Kavkaza le-a cerut experților georgieni, in ultimele ore, să comenteze legat de acest apropiat eveniment.
Politologul Iosif Tsikarishvili a amintit, în primul rând, că preocuparea principală a Patriarhului georgian o constituie, acum, relațiile Georgiei cu “fiii risipitori” din Abhazia și Osetia de Sud. “Desigur, influența Bisericii Ortodoxe Georgiene se extinde, teoretic, in aceste domenii dar, de fapt, prezența Bisericii Georgiene în regiunile Abhazia și Osetia de Sud nu este încă pusă în aplicare. Aceasta este cu siguranță o durere de cap pentru patriarh”, a declarat expertul.
Șeful Institutului de Management si Strategie, Peter Mamradze, a subliniat că ideea comunicarii între cele două Patriarhii este foarte importanta pentru Georgia. “Începând cu anul 2008, 80% din populație isi doreste restabilirea bunelor relații, de vecinătate și prietenie, cu statul rus. În acest context, există indicii că relația dintre popoare nu se va agrava. Mai mult de un milion de georgieni trăiesc în Rusia, aceasta insemnanad ca 1 din 4 georgieni traieste in Rusia. Moscova este al doilea oraș din lume, ca numar de georgieni, dupa Tbilisi. În momentul de față, fiecare contact, fiecare vizită în Rusia și in alte țări, este foarte importanta”, a mai spus el.
Șeful Centrului pentru Studii Globale, Nana Devdariani, cu toate acestea, a subliniat că, în timpul vizitei, doar relația dintre cele două Biserici va fi luata in discutie, si nu țările. “Știti foarte bine că, în conformitate cu Constituția și viața reală, în situația actuală, Biserica noastră și Statul sunt separate. Biserica nu se implica direct în viața politică, ci ea este, să spunem, o instituție spirituală și sociala. Poate face apel pentru un anumit lucru, se poate crea un fond comun, dar in ce priveste unele probleme politice, desigur, Biserica nu are putere. Patriarhul Georgiei nu a luat nicio măsură în această direcție. Aceasta decizie nu este o acțiune politică”, a spus aceasta, adăugând că relațiile dintre liderii spirituali și politici creeaza, cu siguranță, un mediu favorabil normalizarii relațiilor.
In acest timp, Patriarhul Irineu, al Serbiei, se afla deja in prima sa vizită oficială în Rusia, de la numirea sa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Delegația Bisericii Ortodoxe Sarbe va vizita bisericile rusești și mănăstirile și locurile sfinte ortodoxe din Ucraina și Belarus, într-o vizita de două săptămâni.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe si ceilalți Patriarhi ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale participa, in aceste zile, la marcarea a 1025 ani de Creștinism în Rusia.
Patriarhii ortodocsi, in semn de mare cinste, sunt primiti de către Președinții Rusiei, Ucrainei și Belarus. Patriarhul Romaniei, Daniel, a fost invitat, de asemenea, la manifestari, alaturi de Presedintele tarii, Traian Basescu, insa pana in prezent Patriarhia nu a confirmat decat prezenta Mitropolitului Iosif al Europei Centrale și de Vest (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).