Publicat pe 23.07.2013

Patriarhul Ilia II: singurul oficial din Georgia care pastreaza legaturile cu Rusia

În ciuda razboiului din Osetia de Sud, din 2008, legăturile religioase și umane rămân stranse între Georgia și Rusia, conform unui interviu acordat de Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea, pentru RT. Acesta si-a exprimat speranța că politicienii din cele două state ortodoxe “vor găsi o cale de ieșire din impas”.

 

Astazi, cea mai influentă figură din viața religioasă, politică si publică din Georgia ajunge in Moscova, pentru a sărbători cei 1025 de ani de la increștinarea Rusiei. Catolicosul-Patriarh Ilia al II-lea este singurul oficial din Georgia care și-a mai păstrat legăturile cu Rusia. După războiul din august 2008, Rusia și Georgia au rupt relațiile diplomatice. Deci, pentru ultimii cinci ani, Patriarhul Ilia a fost singurul reprezentant al Georgiei care a vizitat Rusia. El s-a întâlnit cu Patriarhul Kirill al Moscovei și chiar cu Președintele Putin. Prima lor întâlnire a avut loc la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea, la doar 4 luni după război.

 

Influența Patriarhului Ilia în Georgia este fără precedent. Sondajele efectuate de companiile din SUA arată că ratingul pozitiv nu a scazut niciodata sub 92%. Cu cinci ani în urmă, Patriarhul le-a vorbit personal comandanților militari ruși, vizitand zona de razboi.

 

Cetățenii ruși nu au nevoie de vize pentru a merge în Georgia, dar georgienii pot intra in Rusia doar dacă au o scrisoare de invitație. Cu câteva zile în urmă, granița administrativa – stabilita în mod unilateral, după razboiul din 2008 – a fost mutata cu 300 de metri față de Georgia. Un gard se construieste pe aceasta locatie.

 

Rusia și Georgia au opinii diferite vizavi de ceea ce s-a inatmplat in urma cu 5 ani. Georgia spune că Abhazia și teritoriile din Tskhinval au fost ocupate de Rusia. Dar, poziția Rusiei este că armata georgiană, la comanda lui Mihail Saakașvili, a atacat Osetia de Sud, iar Rusia trebuia să apere civilii și apoi să recunoască independența celor două republici. Biserica Ortodoxă Rusă nu a recunoscut independența autoproclamată a celor două comunități bisericești, ramanand fidela unitatii creștinilor ortodocși.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.