Publicat pe 18.12.2008

Biserica de lemn din Pojogeni, judeţul Gorj

 

 

 

O nouă biserica in Muzeul in aer liber: Biserica de lemn din Pojogeni, judeţul Gorj

 

În luna decembrie a anului 2008 a fost transferată în cadrul muzeului din Dumbrava Sibiului o biserică de lemn, inclusă în lista monumentelor istorice, din satul Pojogeni, jueţul Gorj.

 

Biserica de afla într-o stare avansată de degradare, din cauza incendiului care a mistuit-o în urmă cu doi ani, fiindu-i afectată învelitoarea în proporţie de 50%.

 

Semnalele transmise către Muzeul Astra n-au ezitat să dea roade, astfel încât instituţia noastră a făcut toate demersurile necesare (obtinerea acordului comunităţii, al parohiei, al mitropoliei Olteniei, realizarea transferului propriu-zis) pentru salvarea monumentului.

 

Biserica a fost construită în anul 1790, conform inscripţiei găsite pe peretele exterior al pronaosului. Din punct de vedere arhitectural, ea face parte dintr-un tipar constructiv arhaic, primul de fapt, deviat din casa ţărănească.

 

Construcţia prezintă particularităţi arhitecturale specifice Gorjului. Unul dintre ele constă în lipsa turlei sau a clopotniţei, care este construită separat de biserică. O a doua particularitate este prispa, aşezată pe lăţimea construcţiei, la intrarea în biserică, prin pronaos. Monumentul nu prezintă pictură interioară, excepţie făcând catapeteasma, zidită din cărămidă şi pictată conform canoanelor bisericeşti ale cultului ortodox.

 

În muzeu va fi aşezată în sectorul pomiculturii, în perimetrul de prezentare a mai multor monumente gorjene (Moara din Arcani, Gospodăria din Băţăneşti, Crama din Polovragi) şi va crea astfel imaginea unui sat gorjean de odinioară (Ciprian Stefan)

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.