Turcia: a doua zi de proteste in tara, impotriva islamizarii. Peste 900 de arestati

Guvernul turc s-a confruntat ieri cu cea de-a doua zi de ciocniri violente intre protestatari si poliție, in Piața Taksim, centrul revoltei.

Ciocnirile din Istanbul și din alte orașe au lasat in urma, în două zile, 79 de răniți, printre care 53 de civili și 26 de polițiști, conform ministrului de Interne, Muammer Guler.

El a spus că poliția a arestat 939 de protestatari, in cursul a mai mult de 90 de demonstrații, în 48 de orașe.

Confruntandu-se cu unul dintre cele mai mari protestele de la sosirea partidului său la putere în 2002, Primul-Ministru Recep Tayyip Erdogan a ordonat forțelor de securitate să se retragă, în mijlocul zilei, din piata și din micul parc Gezi, a carei anuntata distrugere a lansat revolta.

Imediat, mii de oameni au ieșit în vuiet mare de victorie, contestandu-l pe Primul-Ministru, cu strigăte precum “Suntem aici, Tayyip unde ești?”. Odata cu căderea nopții, Piața Taksim s-a umplut de mii de oameni cântând și dansând, cu intenția de a rămâne peste noapte acolo.

Cu câteva ore înainte de căderea noptii, Erdogan asigurase ferm că poliția va rămâne în Piața Taksim, “astazi” și “mâine, din nou”, intrucat “nu poate fi un loc unde extremistii fac ce vor”.

Pe același ton, el a ordonat protestatarilor să înceteze “imediat” revolta, dand asigurări că guvernul său va menține contestatul proiect de dezvoltare urbană, fapt care a pus pulbere pe foc.

O parte a proiectului prevede reconstrucția unei cazarmi din timpul epocii otomane, care a cristalizat furia protestatarilor.

După câteva ore de răgaz, ciocnirile, care cuprinsesera centrul metropolei turcești vineri, s-au reluat sâmbătă, la mijlocul-dimineții, și au continuat sporadic, până la retragerea poliției.

În mai multe rânduri, poliția a folosit tunuri cu gaze lacrimogene și cu apă, în jurul Pieței Taksim, dispersand grupuri mici care au raspuns aruncand cu pietre, conform jurnaliștilor AFP.

Alte confruntări au fost raportate si în alt cartier al orașului, Besiktas, atunci când un grup de cateva sute de oameni, care s-au adunat în partea anatoliană a orașului pentru a ajunge in Piața Taksim, dar care au fost dispersati de către poliție.

Mișcarea a început, de fapt, in zorii zilei de vineri, cu intervenția în forță a poliției, care urmarea îndepărtarea a câteva sute de activiști, care ocupasera timp de trei zile Parcul Gezi din Piața Taksim, în scopul prevenirii dezrădăcinarii a 600 de copaci, ca parte a un proiect de dezvoltare urbana extrem de contestat.

Activistii comunitari, revoltati prin intermediul rețelelor sociale, s-au înghesuit să dea o mână de ajutor protestatarilor și să denunțe în special politica guvernului islamic-conservator, la putere din 2002.

“Aceasta regula autoritara trebuie să înceteze”, a declarat pentru AFP, sâmbătă, Sermin Erdemci, un angajat al băncii, in varsta de 37 de ani, “nu putem reduce la tăcere masele, trăim într-o Turcie laică”.

Desi venitul pe cap de locuitor s-a triplat din 2002, Erdogan este acuzat de excesele autoritare care urmaresc “islamizarea” societatii turce. Recenta trecere a unei legi care restricționează utilizarea și vânzarea de alcool a declanșat si ea furia cercurilor liberale.

De vineri seara, miscarea s-a răspândit si în alte orașe, cum ar fi Izmir (vest), Antalya (sud) sau Ankara. Sâmbătă, din nou, au avut loc incidente între manifestanți si Poliție, in capitala turca, cei ce mărșăluiau strigând “Demisia dictatorului!”. Mai multe persoane, protestatari și poliție, au fost rănite, potrivit unui fotograf AFP.

Opoziția politică a preluat si ea aceste critici prezentate de protestatari. “Vrem libertate și democrație în țara noastră”, a declarat sâmbătă președintele Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu.

Chiar și în cadrul guvernului, multe voci s-au ridicat, sâmbătă, pentru a protesta față de reacția disproportionata a poliției.

Cu putin timp înainte de raspunsul poliției, Președintele turc Abdullah Gul a lansat un apel la “bunul simț” și “calm”, apreciind nivelul protestului ca fiind “deranjant”.

“Într-o democrație, reacțiile ar trebui să fie exprimate (…) cu calm, și în schimb, liderii (țării) trebuie să depună mai multe eforturi pentru a apleca urechea la diferitele opinii și preocupări” , a adăugat el.

Înaintea Președintelui turc, Viceprim-ministrul Bulent Arinc si-a prezentat “scuze” pentru evenimentele din Istanbul. “În loc sa lanseze gaze spre oamenii care spun “nu vrem centrul comercial aici(…), autoritățile ar fi trebuit sa-i convinga și să le spuna că au luat act de ingrijorarea lor”, a adaugat el.

Pornind de la aceste reacții, Primul-Ministru însuși a recunoscut că poliția a acționat, în unele cazuri, la modul “extrem”. “Este adevărat că au existat greșeli și acțiuni extreme în răspunsul poliției”, a spus el, adăugând că o anchetă a fost dispusă de către Ministerul de Interne.

Pe lângă societatea civilă turcă, multe ONG-uri internaționale, Marea Britanie și Statele Unite au denunțat deja reprimarea violentă a demonstrațiilor din Istanbul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.