Turcia: Protestele continua. Erdogan se intoarce, iar retelele sociale cad

Protestele din Turcia au continuat si ieri noapte, pentru a șasea zi consecutiv, dar pentru prima dată nu au fost raportate violente.

Ieri seara, protestatarii s-au adunat în piața Taksim, din Istanbul, cerandu-le sefilor de politie, din toate orașele unde au avut loc mitinguri, să isi dea demisia.

Activiștii au mai spus, de asemenea, ca doresc o interdicție privind utilizarea gazelor lacrimogene, eliberarea protestatarilor reținuți, eliberarea din funcție a guvernatorului Istanbulului și renuntarea la planurile de reamenajare a Parcului Gezi din Taksim.

În Istanbul, manifestanții au afișat bannere, adresate primului-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan.

În capitala Ankara, poliția a folosit din nou gaze lacrimogene și tunuri cu apa, pentru a dispersa mulțimea, după ce protestatarii au ridicat baricade și le-au dat foc.

Laureatul Premiului Nobel, Orhan Pamuk, s-a alăturat multor alti intelectuali din țara sa, exprimându-și sprijinul pentru acțiunile de protest, care au început pe 28 mai. In Taksim, este singurul parc rămas și el trebuia sa fie distrus pentru reconstruirea unei cazarmi militare otomane si pentru a găzdui un centru comercial mare.

Manifestațiile s-au răspândit rapid, inghitind un număr de orașe mari și, în cele din urmă, s-a transformat în demonstrații împotriva politicii autoritare și islamice a guvernului turc.

Trei decese au fost raportate oficial, în urma acestor tulburări, iar mii de oameni au fost răniți în Istanbul, Ankara, Izmir și în alte locații, de cand protestele au început – inclusiv sute de ofițeri de poliție.

Pe fondul tensiunilor și cererilor ca el sa demisioneze, Erdogan a plecat in Maroc, unde a emis o declarație spunând că lucrurile vor reveni la normal în câteva zile. El revine astazi în Turcia, noi evoluții fiind așteptate, din cauza sosirii sale și a week-end-ului.

Erdogan insistă că protestele sunt nedemocratice și ca au fost provocate de opoziție, de Partidul Popular Republican (CHP).

Intr-un interviu televizat duminică, el i-a etichetat pe manifestanți (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) “ca fiind cativa jefuitori” și a criticat puternic rețele sociale, in special Twitter-ul, despre care a zis că este “o versiune extremă a minciunii și un pericol pentru societate”.

Cu toate acestea, adjunctul său, Bulent Arinc, a declarat că protestele originale au fost “pur și simplu legitime” și că “utilizarea excesivă a forței” de către poliție a fost o greseala. El a cerut scuze pentru cei răniți, dar, totodata, le-a cerut demonstranților sa puna capăt tulburărilor.

Twitter-ul, Facebook-ul și serviciile de internet sunt cu totul cazute în mai multe sectoare ale Istanbulului și în alte orașe mari. Liniile telefonice din Turcia se confruntă cu probleme asemanatoare, conform unui raport de ultima ora al publicatiei Novinite.

Potrivit rapoartelor BBC și BTV-Bulgaria legate de Istanbul, mulți dintre protestatari păreau să fie tineri, din clasa de mijloc urbană și iritati de islamizarea lui Erdogan.

În Parlament, CHP a cerut alegeri anticipate, ca remediu pentru criza politică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.