In ultimele zile, Prezidiul Academiei Ruse de Arte a tinut o ședință solemnă în care președintele acesteia, Z. Tsereteli, i-a conferit Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, Ordinul “Pentru Serviciul in Arta”, ca recunoaștere a participării acestuia în cadrul proiectului “Artă și religie în cultura modernă”.
Înainte de ceremonia de premiere, Mitropolitul Ilarion a vizitat expozitia “Artă și religie în cultura modernă”.
“Astăzi, Biserica este prezentă în diverse segmente ale societății noastre, cum ar fi cultura, arta și educația. Prezența ei în politică nu este directă, ci mai degrabă indirecta, intrucat mulți lideri politici de astazi asculta de glasul Bisericii, insa Biserica nu intervine în afacerile politice sau in luptele politice, pentru că ar contrazice natura acesteia. Granița dintre spațiul sacru al Bisericii și spațiul profan al lumii va exista pentru totdeauna” – a declarat cu aceasta ocazie Mitropolitul Ilarion.
“Biserica există pentru a transforma lumea, pentru a aduce bunătate și lumină oamenilor și pentru a face viața oamenilor mai bună și mai strălucitoare, în această lume, plină nu doar de bine ci si de rau, nu numai de virtuți omenesti, ci și de păcate. Biserica nu încalcă frontierele corporative ale academiilor, institutele, universităților, dar răspunde întotdeauna atunci când, ei sau reprezentanților săi, i se cere să coopereze”, a mai spus acesta.
“Nu există niciun fel de clericalizare în societate, nici fuziune a Bisericii cu Statul sau cu diferite instituții guvernamentale și publice. Se demonstreaza doar că Biserica a revenit acolo unde a fost mereu prezenta – chiar in centrul vieții oamenilor și al dezvoltarii sociale, și ea interacționează în mod natural cu instituțiile societății civile”, a asigurat acesta, facand referire, indirect, la ultimele discutii legate de instituirea unui departament teologic in cadrul Institutului de Fizica Atomica din tara (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).
Referindu-se la Biserica si arta, acesta a mai spus: “Inspirația este un cuvânt din vocabularul Bisericii, și atunci când artiștii, scriitorii, compozitorii afirma că au fost vizitati de Muze sau de inspiratie, noi, oamenii religioși, vedem in aceasta lucrarea Duhului lui Dumnezeu. Nimeni altul decât Dumnezeu Însuși ii inspiră pe oamenii de artă, atunci când creează operele lor spre slava lui Dumnezeu – lucrările care ajuta la transformarea lumii intr-un loc mai bun”.