>> (despre zodii) Noi suntem invitati sa imitam pe Hristos?… sau pe berbeci, pe tauri ori racii zodiacali? Imitand, devenim – sustine ascetica ortodoxa. Dar, desigur, fiecare e liber sa aleaga ceea ce vrea el sa devina. Pr. Savatie Bastovoi
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Rugăciunea stăruitoare Povesteau despre avva Moise de la Sketis că, odată, trebuind să meargă la Petra, a obosit de mers şi se întreba în sinea lui: „Cum pot să strâng un pic de apă aici?“. Un glas i-a zis: „Intră şi nu-ţi face griji“. A intrat şi au venit la el câţiva părinţi. Nu avea decât un mic ulcior cu apă, pe care a terminat-o pregătindu-şi puţină linte. Bătrânul s-a întristat şi tot intra şi ieşea, rugându-se lui Dumnezeu. Îndată, a venit un nor peste Petra, iar el şi-a umplut toate ciuberele. După aceasta, îl întreabă pe bătrân: „Spune-ne şi nouă, de ce tot intrai şi ieşeai din chilie?“. Bătrânul răspunde: „Îl judecam pe Dumnezeu, zicându-I: «Uite, m-ai adus aici şi nu este nici apă de băut pentru robii Tăi». De aceea tot intram şi ieşeam, rugându-L pe Dumnezeu, până când ne-a trimis apă“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
“Viaţă nouă în Hristos” – un simpozion despre percepţia Botezului în Biserica veche şi în ziua de azi
În 31 octombrie 2008 se organizează la Sebeş colocviul cu tema: “Viaţă nouă în Hristos” – un simpozion despre percepţia Botezului în Biserica veche şi în ziua de azi. Colocviul Reformei din acest an doreste o apropiere din punctul de vedere al istoriei liturgice si al teologiei faţă de problematica percepţiei Botezului în Biserica veche si în ziua de astăzi. Se doreşte şi o ilustrare a convergenţelor şi diferenţelor în înţelegerea Botezului. (infoecumenic)
INFO – NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin
AICI: RUGACIUNI LA INCEPUTUL SI SAVARSIREA LUCRULUI – lacasul mantuiriiAICI: RUGACIUNI OBLIGATORII LA ASEZAREA SI RIDICAREA DE LA MASA – lacasul mantuirii @KSLCatalin
AICI: PARINTELE IOANICHIE BALAN (despre Sfanta cruce) – frecvente ortodoxe @KSLCatalin
AICI: RUGA DIN COPILARIE – MULTUMESC, DOAMNE IISUSE ( propunere pentru copii) – lacasul copiilor @KSLCatalin
AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune – lacasuri ortodoxe @KSLCatalin
AICI: JURNAL BARCELONEZ – foileton Ana Maria Tamas (5, 6, 7) – audaces art
Conferinţele semestriale ale preoţilor din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
În perioada 10-18 septembrie au loc, în cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, conferinţele semestriale ale preoţilor, pe lângă obişnuitele şedinţe administrative lunare dezbătute la nivel de protoierie. Tema pe marginea căreia referenţii fiecărei protoierii vor susţine referatele este „Decizii ale Sfântului Sinod referitoare la frământările din viaţa bisericească din ultima perioadă”. Dintre subpunctele tratate pe această tema, preoţii au făcut referire la:
• Hotărâri care privesc implicarea clerului în politică;
• Posibilitatea comuniunii liturgic-sacramentală cu creştinii aparţinând altor confesiuni creştine;
• Sindicatele preoţeşti şi canonicitatea acestor asocieri potrivit reglementărilor Statutului de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române;
• Receptarea hotărârilor sinodale în rândul credincioşilor şi în mass-media.
Ca urmare a întâlnirii PC Protoierei cu Preasfinţia Sa, Preasfinţitul Părinte Damaschin, s-a hotărât ca fiecare protoierie să găzduiască acest eveniment, astfel:
• Protoieria Călăraşi- 10 septembrie;
• Protoieria Lehliu- 11 septembrie;
• Protoieria Feteşti- 12 septembrie;
• Protoieria Slobozia- 16 septembrie;
• Protoieria Urziceni- 17 septembrie;
• Protoieria Olteniţa- 18 septembrie.
Preasfinţitul Părinte Damaschin a folosit acest prilej pentru a vizita fiecare protoierie şi a lua cunoştinţă de ultimele lucruri petrecute şi la nivel de parohie.
Pe drumul recunoaşterii reciproce a Botezului?
Comunitatea Bisericilor Evanghelice din Europa (CBEE) a publicat rezultatele consultaţiei ce a avut loc cu Bisericile ortodoxe europene. Învăţătura despre Biserică (eclesiologia) se deferenţiază de la o confesiune creştină la alta. Comunitatea Bisericilor Evanghelice din Europa (CBEE) şi Bisericile ortodoxe din cadrul Conferinţei Bisericilor Europene (CBE) au început în anul 2002 un dialog teologic oficial, pe tema eclesiologiei. Rezultatele primelor sesiuni de dialog au fost publicate de curând. Preşedintele CBEE este de părere că prima fază de dialog a fost un succes. “Par să existe apropieri în înţelegerea Botezului (…). Vom continua dialogul în această direcţie, ne aflăm pe drumul recunoaşterii reciproce a Botezului. Dacă vom înainta în acest dialog, va fi un mare progres pentru ecumenism”. Următoarea sesiune de dialog va avea loc în toamna lui 2008. Pe larg despre acest subiect si despre volumul publica (www.leuenberg.eu)
Moment de rugăciune organizat de Episcopia Sălajului pentru elevi şi profesori
Episcopia Sălajului în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat miercuri, 17 septembrie 2008, la orele 18, în Catedrala „Înălţarea Domnului” din Zalău, slujba Te Deum-ului cu ocazia începerii anului şcolar. La eveniment au participat elevi de la toate şcolile din oraş, cadre didactice, părinţi, autorităţi locale, jurnalişti şi credincioşi care au dorit să se roage lui Dumnezeu alături de aceştia. Concert de muzică bizantină dedicat Sf. Iosif ce Nou În seara zilei de 15 septembrie a.c., după acatistul Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, în catedrala mitropolitană din Timişoara a avut loc un concert de muzică bizantină dedicat sfântului prăznuit, proiect iniţia de Fundaţia Filantropia Timişoara în colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara. Acest concert a încercat să recreze atmosfera duhovnicească în care Sf. Iosif cel Nou, tânăr monah, la doar 20 de ani, a început să vieţuiască în sfântul munte Athos. Sfântul munte Athos este depozitarul moştenirii bizantine, moştenire în care muzica bizantină ocupă un loc de seamă. Cum a decurs acesta gasiti aici:
.
Lansare de carte
În sala festivă a centrului eparhial al Mitopoliei Banatului se va lansa volumul “Nicolae Stoica de Haţeg: Preocupări istoriografice”, de prof. dr. Nicolae Magiar din Reşiţa, tipărit la editura eparhiala Învierea.
Cartea reprezintă o amplă sinteză a vieţii şi activităţii protopopului Mehadiei, Nicolae Stoica de Haţeg, aducând informaţii inedite şi importante.
Manifestarea se organizează cu binecuvantarea I.P.S. Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului şi va fi coordonată de către preotul Zaharia Pereş, consilier cultural la Arhiepiscopia Timişoarei, vineri, 19 septembrie, orele 12.
Creation, Humanity and Nature in Jewish and Early Christian Literature, octombrie 2008
CSB Cluj (Centrul de Studii Biblice) invită în luna octombrie 2008 la conferinţa internaţională cu tema Creation, Humanity and Nature in Jewish and Early Christian Literature. Conferinţa va avea loc între 16-18 octombrie la sediul CSB.(infoecumenic)
Simpozionul :
“Aspectele teandrice ale revelatiei, cunoasterii dumnezeiesti si ale sfinteniei, temelii ale vietii în Hristos, personale si de comunitate” marcheaza 14 ani de existenta a manastirii Nasterea Maicii Domnului din Teghea, protopopiatul Carei, judetul Satu Mare, de asemenea cei 320 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti. Album foto, aici:
.
Vineri 12 Septembrie s-a desfasurat întâlnirea cu profesorii de religie din Jud. Maramures.
Întâlnirea a fost convocata de Inspectoratul Scolar Judetean si a fost organizata pe discipline de studiu. ALBUM foto aici:
.
Deschiderea anului scolar 2008 – 2009
La începutul noului an scolar (Luni 15 Septembrie 2008) P.S. Iustin Sigheteanul a Savârsit Sf. Liturghie în Catedrala Episcopala „Sf. Treime” înconjurat de preotii profesori care predau la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare. La Sf. Liturghie a asistat P.S. Episcop Justinian Chira si întreg corpul profesoral al Seminarului Terologic si de la disciplinele laice, elevii si parintii acestora. ALBUM foto aici:
.
În ziua de 16 septembrie de la ora 10:30 P.S. Iustin Sigheteanul a savârsit Slujba Te-Deumului la Scoala Generala „Avram Iancu” din Baia Mare, la invitatia D-lui Prof. Marius Pop – Directorul scolii si profesor de religie. Dupa slujba s-a adresat Profesorilor, parintilor si elevilor, transmitând un mesaj de început de an scolar, apoi împreuna cu D.l Prof. Dr. Vasile Timis, Inspector General de religie în Ministerul Educatiei, Stiintei si Tineretului, s-au întretinut cu cadrele didactice ale acelei scoli, discutând despre relatia dintre Scoala si Biserica si dintre profesorii de religie si profesorii celor lalte discipline, consolidarea si normalizarea acestei lucrari, împreuna pentru formarea tinerilor în chip armonios, nu numai stiintific si didactic ci si teologic si duhovnicesc.Album Foto, aici:
.
Deschiderea anului scolar la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” – Satu Mare
Marti, 16 septembrie 2008 a avut loc deschiderea anului scolar la Liceul Teologic Ortodox ,,N. Steinhardt” Satu Mare. Album Foto aici:.
.
Întâlnirea cu profesorii de religie din Jud. Satu Mare
În ziua de 16 Septembrie 2008, dupa deschiderea festiva a anului scolar la Liceul Nicolae Steinhardt, de la orele 13.00, P. S. Iustin s-a întâlnit cu profesorii de religie din judetul Satu Mare. Întâlnirea a fost organizata în incinta Liceului Teologic Ortodox, de catre Parintele Gabriel Groza, care este si inspector de religie pe jud. Satu Mare. Foto aici:
.
Semnarea acordului de parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures în vederea implementarii proiectului “Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” . Dupa ce în data de 29.08.2008, prin Hot. nr. 138 a Consiliului Judetean Maramures s-a aprobat semnarea acordului de parteneriat atât cu Episcopia Ortodoxa Româna a Maramuresului si Satmarului cât si cu Primariile pe raza carora se afla bisericile monument, în vederea demararii proiectului “Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” pe 17.09.2008, la sediul Consiliului Judetean s-a semnat acordul de parteneriat. ALBUM foto aici:
.
Simpozion “Relevanţa europeană a aghiografiei transilvane”
În perioada 20-21 octombrie 2008 se va desfăşura la Alba Iulia simpozionul naţional cu tema “Relevanţa europeană a aghiografiei transilvane”. Organizatorul acestui eveniment este Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Vor participa reprezentanţi din domeniile teologie, istorie, filosofia istoriei, folclor. Referatele susţinute în cadrul simpozionului vor fi ulterior publicate. (infoecumenic)
Sesiune de informare pentru persoanele cu dizabilităţi
La sfârşitul lunii august 2008, un număr de 36 de persoane cu dizabilităţi fizice şi neurologice, aflate în evidenţele Asociaţiei Vasiliada, organizaţie nonguvernamentală aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, au participat la prima sesiune de informare cu privire la problematica integrarii pe piaţa muncii. Continuare aici:
.
Biserica din Malainiţa, unică în spaţiul ortodox
Pictura interioară a bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din localitatea Malainiţa, situată în Valea Timocului din Serbia, a fost terminată, informează Rompres.
La zugrăvirea acestei sfinte biserici, cunoscută în întreaga lume datorită istoriei sale, alături de ctitorul ei, preotul Boian Alexandrovici, ale cărei lucrări s-au finalizat la 21 noiembrie 2004, a osârdit, gratuit, pictorul bucureştean Dumitru Mihai. „Biserica aceasta a noastră, construită după 170 de ani, în care dreptul la slujbă în limba română le-a fost interzis românilor din Serbia de Răsărit, este unică în spaţiul ortodox. Pentru prima dată în lume am dat chip unor sfinţi daco-romani – Montanus, Maxima, Demetrius şi mulţi alţii. Chiar şi creştinătorul strămoşilor noştri, Sfântul Niceta de Remesiana, a fost definitiv imortalizat pe zidul sfântului lăcaş, singurul din cele peste 80 de biserici ortodoxe şi mănăstiri româneşti trecute şi menţinute ilegal în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Sârbe în care se oficiază liturghia în limba română“, a declarat pr. Alexandrovici. Finanţarea lucrărilor de pictură a interiorului bisericii din Malainiţa a fost făcută cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti.
Sf. Maxim Mărturisitorul – doctrină şi spiritualitate, simpozion internaţional
Simpozion internaţional, mănăstirea Tismana, 17-19 octombrie 2008. Tema: Doctrina şi spiritualitatea la Sf. Maxim Mărturisitorul. Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Referatele susţinute vor fi publicate ulterior într-un volum. (infoecumenic)
ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI
În Duminica Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească şi slujba de târnosire la biserica parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”, cu hramul Sf. Ioan Rusul şi Sf. Cuv. Xenia din com. Comana, Protoieria Hereşti.Continuare aici:
.
DESCHIDEREA ANULUI ŞCOLAR LA SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX “TEOCTIST PATRIARHUL” DIN GIURGIU
În ziua de 15 septembrie 2008, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi, în prezenţa colectivulului profesoral, de părinţi şi de elevii seminarişti, a săvârşit slujba de Te-Deum, în capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „TEOCTIST PATRIARHUL” din Giurgiu, cu prilejul începerii anului şcolar 2008 – 2009.
CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE RELIGIE DIN JUDEŢUL GIURGIU
Marţi, 16 septembrie 2008, s-a desfăşurat la Şcoala nr. 8 din municipiul Giurgiu, Consfătuirea profesorilor de Religie. Consfătuirea a avut ca scop informarea profesorilor de Religie în legătură cu structura anului şcolar 2008-2009, obţinerea materialelor didactice şi noua Metodologie pentru acordarea gradelor didactice. Totodată, s-au evidenţiat caracteristicile noii Programe şcolare la Religie şi adresa la care poate fi accesată: www.curriculum2008.edu.ro , accentuându-se obligaţia profesorilor de Religie de a-şi alcătui planificările orelor în conformitatea cu noua Programă şcolară.
Conferinţa ecumenica: “Bisericile în perioada comunismului”
Conferinta va fi organizata de Academia Evanghelica Transilvania, in perioada 22-23 octombrie 2008. Bisericile au fost mereu vizate în mod special de către Securitate si comunisti. Organizatorii declara ca doresc să realizeze împreună cu reprezentanţi ai diferitelor Biserici o analiză istorică a acestei teme. În acest context va juca un rol important „Martiriologul ecumenic“ publicat în 2007. Vor fi prezentate posibilităţi si personalităţi ale rezistenţei.(infoecumenic)
Un nou lăcaş de cult în Mehedinţi
Pe 16 septembrie 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a pus piatră de temelie la zidirea unui lăcaş ortodox la Centrul de asistenţă socială de la Strehaia. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, respectiv, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, dl. Marius Bălu şi d-na director Georgeta Aprotosoaie, de la Direcţia Judeţeană de asistenţă socială. Lucrarea se doreşte a fi finalizată în câteva luni, întrucât, prin implicarea Direcţiei Judeţene de Asistenţă şi Protecţie Socială şi a Consiliul Judeţean finanţarea este asigurată. Construcţia acestui paraclis va purta hramul ,,Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”.
Conferinţă preoţească la Paşcani La Paşcani a avut loc ieri, 16 septembrie a.c., conferinţa preoţească la care au participat 94 de preoţi, care slujesc în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Paşcani. Conferinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a ţinut o cuvântare având ca temă centrală „Anul 2008, anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii“. O altă temă abordată de Înaltpreasfinţitul Teofan în dialogul cu preoţii a fost cea referitoare la prevederile noului Statut de Organizare şi Funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, preoţii au prezentat problemele pe care le întâmpină în activitatea lor. Conferinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită în Biserica „Sf. Voievozi“ din Paşcani.
Moştenirea duhovnicească a Părintelui Sofronie Saharov – Cuvântări duhovniceşti II
La Editura Reîntregirea din Alba Iulia a apărut volumul al doilea din „Cuvântările duhovniceşti” ale Părintelui Sofronie de la Essex, în traducerea Părintelui Rafail Noica.
Iată şi mărturia Părintelui Rafail Noica despre aceste scrieri: „Astea sunt cuvântări pe care ni le-a ţinut Părintele Sofronie în fiecare luni dimineaţă, vreo patru ani înaintea morţii lui. A vrut să ne lase cu o moştenire duhovnicească, să ne împărtăşească ceva din viziunea lui. Şi în fiecare luni, cu excepţii când erau praznice şi aşa mai departe, dar cam în fiecare luni ne adunam şi un ceas Părintele Sofronie ne vorbea cuvântări duhovniceşti.” Un articol deosebit pe aceasta tema, in realizarea Pr. Sabin Vodă, gasiti aici:
.
In perioada urmatoare, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian: Sâmbătă 20.09.2008, ora 9.00 – Va săvârşi Sf. Liturghie şi binecuvântarea bisericii parohiei Ticvaniu Mare din protopopiatul Oraviţa; Duminică 21.09.2008, ora 9.00 – Va săvârşi binecuvântarea altarului de vară şi Sf. Liturghie la parohia Berzovia din protopopiatul Reşiţa; ora 17.00 – Va săvârşi slujba Vecerniei şi binecuvântarea bisericii parohiei Valeadeni din protopopiatul Reşiţa.
Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş la zece ani de la reînfiinţare
Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului se vor desfăşura în perioada 26-28 septembrie festivităţile prilejuite de aniversarea a zece ani de la reînfiinţarea Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş. Programul de desfasurare, aici:
.
Academia Evanghelică Transilvania organizează în anul 2008 două săptămâni ecumenice de studiu
Academia Evanghelică Transilvania organizează în anul 2008 două săptămâni ecumenice de studiu, în perioada 18-23 mai şi 5-10 octombrie 2008. Participanţii, studenţi teologi catolici şi ortodocşi de la diferite facultăţi din România, asistând la prelegeri şi întâlniri au posibilitatea de a cunoaşte teologia şi viaţa Bisericii Evanghelice Luterane precum şi istoria comunităţii germane din România. (infoecumenic)
185 de ani de la mutarea la Domnul a lui Gheorghe Lazar
Astăzi, 17 septembrie 2008, se împlinesc 185 de ani de la mutarea la Domnul a Arhidiaconului profesor-pedagog Gheorghe Lazăr, unul dintre întemeietorii învăţământului românesc. Evenimentul a fost marcat la Avrig — localitate în care Gheorghe Lazăr s-a născut şi unde este îngropat — printr-o slujbă de pomenire, oficiată de Î.P.S Părinte Dr. Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi credincioşi.
Al XVI-lea colocviu ecumenic international de spiritualitate ortodoxa va avea loc la Manastirea Bose din Italia, in perioada 18 – 21 septembrie 2008. Tema din acest an este: “Paternitatea spirituala”, informeaza orthodoxie.com. Evenimentul este organizat in colaborare cu Patriarhia Ecumenica de Constantinopol si Patriarhia Moscovei.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –
Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:
articolul 1: click Catolicii din Bombay neaga sangerarea unei icoane a Mantuitorului pe emblema Dumitru Manolache
articolul 2: click Consiliul Mondial al Bisericilor sprijina financiar victimele din Osetia pe emblemaDumitru Manolache
MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam
Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7300 membri.
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA