Kosovo-Metohija: Pozitia Bisericii ramane neschimbata

Orice autonomie a provinciei Kosovo-Metohija este acceptabila, chiar in sens mai larg, dar o recunoaștere de facto a statalității proclamate unilateral și a independenței provinciei nu pot fi acceptate, a spus Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC).

In viitor, Biserica Ortodoxa Sarba va supraviețui și va rămâne cu oamenii și cu locurile sfinte din Kosovo-Metohija, așa cum a făcut timp de secole, a mai asigurat acesta.

“Noi nu trebuie să încalcam propria Constituție. Guvernul are sprijinul nostru deplin in gasirea celei mai bune soluții pentru sârbii și etnicii albanezi din Kosovo-Metohija”, a declarat Patriarhul, pentru cotidianul belgrădean Vecernje Novosti.

Patriarhul Irineu a subliniat că poziția Bisericii Ortodoxe Sarbe privind viitorul provinciei este neschimbata, și că drumul Serbiei către UE, pe care Biserica Ortodoxa il sustine, de asemenea, nu poate fi plătit cu renunțarea la Kosovo-Metohija.

“Trebuie să fim mai consecvenți în modul in care ne respectam pe noi înșine și demnitatea noastră. Sper ca poziția liderului nostru de stat sa fie capabila sa găseasca punți spre Europa, care sa asigure dezvoltarea pașnică și stabilă a societății și a poporului nostru”, a mai spus Patriarhul.

“Pe de alta parte, au existat punti fratesti de legatura, vechi de secole, cu Rusia, care, slava Domnului, întotdeauna a demonstrat deschidere fata de noi”, a incheiat Patriarhul Irinej.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.