Abuzuri sexuale in Biserica Catolica din Uganda: preot destituit pentru dezvaluiri (video)

Biserica Catolică a suspendat pe termen nelimitat un preot ugandez, care a ales să tragă semnale de alarmă privind abuzul sexual pe scară largă asupra copiilor și alte infracțiuni comise de clericii africani, „în loc sa-i acopere, asa cum fusese instruit să o facă”, conform unor rapoarte mass-media.

Anthony Musaala a spus ca a fost ostracizat de către arhiepiscopul de Kampala, pentru „ca a scos la lumina ceva ce trebuia sa ramana secret”.

Rev. Anthony Musaala a vorbit despre suspendarea lui, pentru Televiziunea Ugandei, NBS.

“Vaticanul închide ochii, pentru că nu vrea să fie jenat pentru această Biserică înfloritoare. Dar, cred că este timpul sa spunem adevărul”, a declarat el reporterilor. “Oriunde te duci, oamenii știu despre acest lucru. Este ca un secret dezvaluit. Oamenii știu”.

Problema a fost adusa în lumina reflectoarelor, după ce presa a pus mâna pe scrisoarea lui Musaala catre Arhiepiscopul Ciprian Lwanga, in care erau amintite numeroase cazuri de nereguli printre preotii catolici ai Ugandei, incluzand cazuri ale existentei unor „soții secrete, abuzuri asupra minorilor si copiilor”.

În răspuns, Lwanga l-a suspendat pe preotul care el însuși a fost abuzat de către frații catolici, la vârsta de 16 ani, când se afla intr-una dintre cele mai bune scoli-internat ale Ugandei.

Ciprian Lwanga, ulterior, a mărturisit că violarea unui copil a avut loc si ca a lansat o anchetă pe aceasta tema. Anunțul a venit pe fondul unui alt scandal, conform Los Angeles Times, legat de declaratia pentru presa a Cardinalului din Africa de Sud, Wilfrid Napier de Durban, conform caruia cazuri similare de abuz au fost gestionate intern de către Biserica Romano-Catolică, dar acestea nu au fost niciodată raportate poliției.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.