Vizita Patriarhului, pe locul primei biserici ortodoxe rusesti din China

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill I, aflat intr-o vizită în China, s-a aflat in aceste zile pe locul primei biserici rusesti ortodoxe, acolo unde astazi se afla doar o cruce de marmură albă, pe teritoriul Ambasadei Rusiei, ridicata în memoria primilor ruși care au venit să trăiască în Beijing.

O placă plasata la baza Crucii conține imaginea unei biserici și o inscripție care marturiseste că rusii cazaci din regiunea Amur au construit prima Biserica Ortodoxă Rusă din China construita vreodata, la sfârșitul secolului al 17-lea, exact pe acest loc.

Ulterior, o biserică sfințită în cinstea Sfântului Nicolae a fost construită aici. Aceasta a fost distrusa în august 1900, în timpul unei rebeliuni, care a costat viata a 222 de ortodocsi chinezi.

Ei au fost îngropați într-o groapă comună, pe locul bisericii ruinate, o noua Biserica inchinata Tuturor Sfinților Mucenici pentru Credinta fiind construită peste mormântul lor, în 1903-1904.

Un număr de victime ale epurărilor, la care autoritățile bolșevice au supus familia imperiala a Romanovilor în vara anului 1918, au fost, de asemenea, înmormântate acolo, la sfârșitul anilor 1930. Lista acestora ii cuprinde pe Marele Duce Serghei Mihailovici și Ioana, Konstantin și Igor, care au fost în strânsă legătură cu familia țaristă, si Fiodor Remez.

Locatia exacta a mormintelor acestor noi martiri pentru credința creștină nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că au fost înmormântati în fostul cimitir ortodox, care a fost transformat într-o secțiune a unui parc din oras mai târziu.

De asemenea, îngropati în aceeași biserică, au mai fost si șefii misiunilor spirituale 18 și 19 din Beijing, Mitropolitul Inochentie și Arhiepiscopul Simon, și generalul Dmitri Khovart.

Piatra de temelie a clădirii a fost parțial recuperata si a fost transformata într-un colț memorial, în parcul ambasadei.

Misiunea spirituala rusa din Beijing, care a existat timp de aproape trei secole, a insemnat o contribuție uriașă la creșterea și progresul relațiilor dintre Rusia și China și la dezvoltarea sinologiei în Rusia.

Aceasta a încetat să mai existe la mijlocul secolului 20.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.