Complot asasinare – Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I: Dumnezeu si Statul ma protejeaza!

Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu I a declarat ca nu este îngrijorat in legatura cu intentia de asasinare a acestuia, considerand ca Dumnezeu și Statul il vor proteja.

Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu I a emis comentariul, in urma descoperirii recente a unui presupus complot de asasinat, indreptat impotriva sa.

Presupusul complot de asasinare a Patriarhului Bartolomeu ar avea legatura cu festivitatile celei de-a 560-a aniversare a cuceririi Istanbulului de către otomani.

Proba principala a fost o scrisoare anonimă, trimisă la Biroul Procuraturii, oficialii fiind informati despre complot. Conform scrisorii, Serdar A., care a fost ulterior reținut de poliție, și alți doi suspecți, care nu au fost încă identificati, au planificat asasinarea lui Bartolomeu in ziua de 29 mai 2013, la aniversarea cuceririi Istanbulului.

Scrisoarea arata că suspectul s-a deplasat in Istanbul, între 15 si 20 aprilie, ca parte a planului sau.

Bartolomeu, care a participat de curand la ceremonia de deschidere a unui centru cultural al Bisericii Ortodoxe din Uzunköprü, un oraș din provincia de nord-vest a orașului Edirne, a răspuns la întrebarea unui reporter, legata de investigarea recenta pe marginea planificatei asasinari: “Știu că Dumnezeu, în primul rând, și apoi forțele de securitate ale statului nostru ma protejeaza foarte bine. Prin urmare, eu nu sunt îngrijorat deloc pe tema unor astfel de incidente și nu am nicio temere. De aceea ma si aflu aici, acum. Merg oriunde vreau, fără nicio teamă. Mulțumită lui Dumnezeu, nu se va schimba programul meu”.

Poliția l-a reținut Serdar A., în districtul Melikgazi din Kayseri, ca parte a anchetei, cautandu-i pe ceilalti doi suspecti. În timpul interogatoriului poliției, suspectul a negat acuzațiile, negand ca avea intentia de a-l ucide pe Patriarh. El a declarat că si-a vizitat rudele în timpul vizitei sale in İstanbul și ca a căutat un loc de muncă.

“Nici măcar nu știu unde locuiește Bartolomeu. Nu știu ce titlu are sau cu ce se ocupa. Tocmai l-am văzut în mass-media. Nu am planuri sau intenții să-l ucid”, a declarat el poliției.

Serdar A. a fost arestat și trimis in închisoare, în așteptarea procesului, după interogatoriul procurorului.

Surse din poliție au declarat că suspectul mai fusese reținut de alte șase ori înainte de a fi implicat în diverse infracțiuni, inclusiv amenințări și șantaj. Este pentru a doua oara cand autoritățile turce descopera un complot de asasinare a lui Bartolomeu I.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.