Senatorii din Illinois, preocupati de tratamentul dur al Turciei fata de Ierarhia ortodoxa

Intre Springfield si Istanbul este cale lunga – de fapt, 5660 mile – dar senatorii din Illinois au în vedere o rezoluție care critica tratamentul Turciei fata de ierarhia religioasa ortodoxa.

Creștinii ortodocși spun ca liderul lor, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, a fost marginalizat și maltratat de către guvernul turc, care a confiscat, de asemenea, terenurile bisericești, impunand cerințe legate de cetățenie, oneroase, și închizand o școală religioasă importantă. Oficialii ortodocși locali sustin ca rezoluția va sensibiliza vizavi de starea bisericii din Turcia și va naste o declarație importantă vizavi de libertatea religioasă de peste tot.

“Ca națiune, suntem mai buna, mai mare”, a spus Episcopul Demetrios de Mokissos, secretar al Mitropoliei Ortodoxe Grecești din Chicago. “De ce nu ne-am interesa despre libertatea religioasă a oamenilor care trăiesc în jurul lumii?”.

Consulul general al Turciei la Chicago, Fatih Yildiz, a declarat că guvernul său sprijină toleranța religioasă, il respectă pe Patriarh și tine seama de multe dintre plângerile prezentate în rezoluție. Yildiz consideră că rezoluția este ceva “incorect fata de Turcia”, care nu tine de domeniul de aplicare al legislatorilor Illinois-ului.

“Sincer vorbind, este întotdeauna loc de mai bine, în ceea ce privește libertatea religioasă, inclusiv in Turcia”, a spus Yildiz. “Credem că vom continua să revizuim și să consolidam drepturile minorităților religioase. Este o parte a tesaturii noastre, acest element multicultural și multireligios”.

Yildiz și Demetrios au subliniat impreuna că guvernul turc actual a facut pasi importanti inainte in ce-i priveste pe credincioșii ortodocși. O parcelă mare de teren, din jurul școlii religioase închise, a fost recent returnata Bisericii (vezi ARHIVA). De asemenea, Guvernul a inlesnit dobandirea cetateniei turce pentru liderii ortodocși, o cerință pentru accderea la postul lui Bartolomeu (vezi ARHIVA).

“Credeti-mă”, a spus Yildiz, “toată lumea face tot posibilul pentru a crea atmosfera potrivita pentru acest lucru. Nu avem nevoie de critică, ci de recunoașterea faptului că Turcia a făcut foarte mult și are voința politică de a sprijini minoritățile religioase”.

Turcia, un stat oficial secular, aflat la granița dintre Europa și Asia, este lacas istoric al Bisericii Ortodoxe, cu toate că 99% dintre turci sunt acum musulmani. Bartolomeu slujeste ca lider spiritual al celor 250 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

Rezoluția, care a fost co-sponsorizata de 41 din 59 de senatori, este în prezent depusă în cadrul Comitetului de Sarcini și nu a fost inca programata pentru vot.

Cabinetul Președintelui Senatului, John J. Cullerton, “descurajează rezoluțiile de politică externă”, a declarat insa Rikeesha Phelon, un purtator de cuvant pentru Partea de Nord Democrata.

Rezoluția a trecut de Casa Illinois, în 2007, și are sprijinul Consiliului orașului Chicago și al liderilor altor religii, inclusiv al Cardinalului romano-catolic Francis George.

“Noi nu cautam sa ne batem cu Turcia”, a declarat Vranas, președintele Consiliului parohial al Bisericii grec-ortodoxe Sfantul Nicolae . “Căutăm o rezoluție care sa-l sprijine pe Patriarh și sa sprijine libertatea religioasă”, a mai spus acesta, conform Chicago Tribune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.