Un album de familie al Tarului Nicolae al II-lea, scos la lumina

Ultimul Tar, Nicolae al II-lea al Rusiei apare recent intr-un album care a fost scos la lumină într-un muzeu rusesc de provincie.

Fotografiile, dintre care cele mai multe nu au fost vazute inainte, il ilustreaza pe ultimul dintre conducătorii Romanov ai Rusiei, fără pompă, în momente in care acesta era nepăzit. Multe fotografii au fost efectuate chiar de catre Nicolae al II-lea.

Începând cu anii 1920, albumul s-a aflat în Urali, în cadrul Muzeului de Istorie din Zlatoust, un oraș mic din vestul Rusiei.

Acest album este expus in prezent la un muzeu din Ekaterinburg, fost Sverdlovsk, unde familia a ucisa in mod brutal, împreună cu slujitorii ei, în anul 1918, intr-un gest criminal.

Expoziția marchează 400 de ani de la fondarea Dinastiei Romanov.

Fără incrustatii aurite sau monograme, albumul contine pagini simple, cu fotografii postate tematic, mai degrabă decât în ordine cronologică. Pe partea din spate a imaginilor stau scrise nume, cu creionul.

Expoziția a provocat emoție în Rusia, conform cotidianului național Komsomlskaya Pravda. “Nu știm sigur cum a aparut albumul în muzeul nostru. El nu era înregistrat”, a declarat șeful adjunct al Departamentului de Istorie al Muzeului Zlatust, Iuri Okuntov, pentru France Presse prin telefon.

“Cel mai probabil, înainte s-a aflat în posesia cuiva care a avut de-a face cu paza sau cu executarea familiei țarului”.

Zlatust se afla la aproximativ 300 de km de Ekaterinburg, locul in care țarul și familia sa au fost împușcați, într-o pivnită. Albumul conține doar o singura fotografie surprinsa după abdicarea țarului, în 1917.

“Este posibil ca țarul sa fi organizat acest album după ce a ajuns în exil”, în Tobolsk, a spus Okuntov.

“Se pare că în 1916 nu ar fi avut timp pentru acest lucru: el s-a aflat aproape constant la cartierul general al forțelor armate. Dar, apoi, el a ajuns să lucreze la albumul din Tobolsk, acest lucru fiind posibil”.

Okuntov a mai spus că a vazut pentru prima oara albumul în arhivele muzeului, în anii 1980, atunci când ar fi fost de neconceput sa expuna fotografiile.

Începând cu anii 1990, valul de interes fata de familia țarului a crescut. Când jurnalele Țarul Nicolae au fost publicate, el s-a folosit de cateva fotografii pentru a indica cronologia și locațiile.

“În total, există 210 de fotografii, în stare bună”. Fotografiile sunt perfecte din punct de vedere tehnic, dar par să fi fost efectuate de către țar și de familia sa, fiind unele de amatori care privesc deschis și relaxat în fața camerei de filmat.

Fotografia cea mai exotica il arată pe Tarul Nicolae al II-lea și pe Alexei cu un elefant, care a fost scos din grădina zoologică privată a familiei regale, pentru a se scufunda într-un lac, pe perioada caldurii – un eveniment înregistrat si în jurnalul Tarului Nicolae al II-lea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.