Schimb de replici intre Patriarhia Antohiei si cea a Ierusalimului: Qatar

Patriarhia Antiohiei si-a exprimat din nou protestul în legătură cu alegerile recente, cand Arhimandritul Macarie a fost ales Arhiepiscop de Qatar, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului. Patriarhia Antiohiei consideră că Qatarul, împreună cu alte țări arabe din Golful Persic, este inclus în jurisdicția sa.

Dupa cum se precizeaza in scrisoarea de protest a Patriarhiei Antiohiei, “această decizie produce o rană adâncă în relațiile frățești dintre Bisericile Antiohiei și Ierusalimului. Acțiunea vine intr-o perioadă critică pe care o experimenteaza în prezent Bisericile din Orientul Mijlociu, care amenință însăși existența creștinilor în această regiune”.

Ia replică, Patriarhia Ierusalimului a declarat că, încă din anul 1996, fostul Patriarh Diodor l-a numit pe reprezentantul său, astăzi Patriarhul Teofil al III-lea, in Qatar unde a fondat prima Biserica ortodoxă, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de biruinta și Sfantul Isaac Sirul, iar aceasta nu a provocat nicio reacție din partea Bisericii Ortodoxe a Antiohiei la acel moment. Patriarhia Ierusalimului spera, astfel, ca neînțelegerea dintre cele două Biserici surori sa fie dezamorsata.

Mai mult decât atât, Patriarhul Teofil a intreprins o călătorie pastorală in Qatar, în 2010, și a slujit Sfânta Liturghie acolo, în biserica nou-construita.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.