Episcopii si preotii – tentatia banului si a puterii. Apostolii, fara conturi bancare, lucrau cu mainile

Rugați-vă pentru preoți și episcopi, pentru ca acestia sa nu cada prada tentatiei banului si vanitatii, ci sa slujeasca poporul lui Dumnezeu. Acesta a fost îndemnul Papei Francisc pentru credincioși, in cadrul unei Liturghii din aceste zile , tinuta in Capela Casa Sfintei Marta din Vatican.

Predica Papei Francisc a avut ca punct de plecare Faptele Apostolilor, în care Pavel îi îndeamnă pe bătrânii Bisericii din Efes sa se cerceteze pe sine si intreaga turma, să fie păstori atenti și sa pazeasca turma de “lupii răpitori”. “Una dintre cele mai frumoase pagini ale Noului Testament”, a spus Papa Francisc, “episodul fiind plin de sensibilitate, de iubire pastorală”, imaginand o imagine “frumoasa a relației episcopului cu poporul său”. Episcopii și preoții, a explicat el, sunt în slujba altora, păstrand și apărand poporul lui Dumnezeu. Aici este vorba despre “o relație de protecție și de iubire între Dumnezeu și pastor și pastor și popor”:

“Într-un final, episcopul nu este un episcop pentru el, ci pentru oameni, iar un preot nu este un preot pentru sine, ci pentru oameni: pentru a ii servi si sluji, pentru a-i hrani, pentru a-i pastori, ei fiind turma lui, pentru a-i apara de lupi. Este o frumusete sa ganditi asa! Când episcopul face acest lucru, atunci există si o relație bună cu oamenii, asa cum ar fi facut episcopul Pavel cu poporul său. Si, atunci când preotul construiește o astfel de relatie buna cu oamenii, el le ofera dragoste: o iubire care ii uneste pe ei, o dragoste adevărată, Biserica devenind unita”.

Papa Francisc a descris relația dintre episcopu și preot cu oamenii ca fiind una o existențială și sacramentala. “Noi, episcopii și preoții, avem nevoie de rugăciunile voastre”, a mai spus el, “pentru ca chiar si episcopul și preotii pot fi ispititi”. Episcopii și preoții să se roage mai mult, sa il vesteasca pe Iisus Hristos Cel Inviat și sa “predice cu îndrăzneală mesajul mântuirii”. Cu toate acestea, a mai spus el, “noi suntem oameni și suntem păcătoși”și “suntem ispitiți”:

“Sfantul Augustin, comentând cuvintele Profetului Ezechiel, ne vorbește despre două astfel de ispite: bogăția, care poate deveni lăcomie, și vanitatea”. Când episcopul sau preotul profită de oi pentru el insusi, dinamica se schimba: acesta nu mai este preot, nici episcop, pentru oameni – ci este preot sau episcop care fura de la oameni”. Sfantul Augustin mai spune: “El ia carnea de oaie să o mănânce, el ia castigul; el negociaza si face intelegeri si este atașat de bani; el devine lacom și chiar, uneori, practica simonia. El profită de turma pentru vanitate, pentru a se lauda”.

Deci, observa Papa, “atunci când un preot sau un episcop cere si umbla după bani, oamenii nu-l iubesc – si acesta este un semn. Iar el termină prost”. Sfantul Pavel ne amintește că a muncit si a lucrat cu mâinile sale. “El nu a avut un cont bancar, el a muncit, a lucrat. Iar atunci când un episcop sau un preot merge pe drumul vanitatii, el este condus de spiritul carierismului, iar acest lucru provoaca foarte mult rau Bisericii – sfârșind prin a fi ridicol: el sa aiba, el sa traiasca placerea de a fi văzut, el sa aiba intreaga putere – dar oamenilor nu le va place aceasta”. „Rugați-vă pentru noi”, a reiterat Papa, “ca să fim săraci, ca să fim smeriți, blânzi, în slujirea oamenilor”.

În cele din urmă, el le-a sugerat credincioșilor textul din Fapte 20:28-30, unde Pavel spune: 28. Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său. 29. Căci eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma. 30. Şi dintre voi înşivă se vor ridica bărbaţi, grăind învăţături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei.

“Citiți acest pasaj extraordinar și, în timp ce-l cititi, rugați-vă, rugați-vă pentru noi episcopii și preoții. Avem nevoie de asta pentru a rămâne credincioși, să fim oameni care sa vegheze asupra turmei și, de asemenea, asupra noastra, pentru ca inima noastra să fie întotdeauna atenta la turma Domnului. Rugați-vă, de asemenea, ca Domnul să ne apere de ispită, pentru că dacă mergem pe drumul spre bogăție, dacă mergem pe drumul spre vanitate, vom deveni lupi și nu păstori. Rugați-vă pentru aceasta, citiți aceasta și sa va rugati. Amin!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.