Mozaic bizantin de exceptie si ramasite ale unei biserici, descoperite in Kibbutz Bet Qama, Israel

Autoritatea Antichităților din Israel a anuntat in ultimele zile descoperirea unui bine conservat și ornat mozaic din era bizantina, la Kibbutz Bet Qama, în partea de centru-sud a Israelului.

Descoperirea, din secolul al VI-lea dupa Hristos, cuprinde o sala mare acoperită, continand un mozaic compus din modele geometrice complicate, alături de reprezentări de amfore, de fructe, păuni și porumbei.

Arheologii care se ocupa cu sapaturile au descris structura, care contine piscine din ipsos pictate, canale, conducte și un tavan acoperit cu gresie, ca fiind o clădire publică.

Elementele arhitecturale sunt caracteristice unei economii puternice, dar toate acestea pălesc în comparație cu mozaicul uimitor al podelei.

Mozaicul a fost descoperit în timpul efectuarii unor excavatii destinate construirii unei intersectii de autostrazi, fiind descoperite si ramasitele unei biserici, unor cladiri rezidentiale, unor depozite, unui rezervor si ale clădirii publice, înconjurate de terenuri agricole.

Începând de ieri, Autoritatea Antichităților din Israel si compania care se ocupa de autostrada vor deschide sit-ul arheologic in cauza, pentru public.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.