Puterea generozitatii – Indreptarea patimilor, in povesti cu talc

Povestioara cu talc, culeasa de Pr. Daniel Ivan, dintr-o carte veche, scrisa in caractere chirilice, din 1823: “Indreptarea patimilor in povesti cu talc”

Puterea generozitatii

Se spune ca, intr-un sat, bantuia o foamete cumplita, iar o buna parte din populatie era amenintata de moarte si de mizerie. Bogatii, insa, care-si umplusera hambarele si pivnitele din timp, traiau in acelasi belsug, ca intotdeauna.

Sotia preotului de acolo i-a spus acestuia:

– Este o rusine ce se intampla la noi. Jumatate din locuitori sunt bogati, pe cand cealalta jumatate sun saraci lipiti pamantului, de nu au nici macar o coaja de paine. Pana si sobolanii saracilor mor de foame. Incearca sa faci ceva!

– Ce vrei sa fac?

– Ai putea sa te duci la bogati, sa te folosesti de statulul tau de preot si de pastor de suflete, si sa faci apel la mila crestina si la invataturile Sfintilor Parinti si ale Sfintei Evanghelii.

Dand dreptate femeii sale, preotul iesi din casa, hotarat sa rezolve aceasta problema spinoasa.

Dupa 3 zile, se intoarce preotul acasa, sleit de puteri, abia mai putand vorbi.

-Eeei – l-a intrebat nevasta – ai reusit ceva?

– Femeie, slava Domnului! Am reusit sa fac ceva…

– Ai reusit sa-i convingi sa accepte o imparteala dreapta?

– Am reusit! Am reusit, pe jumatate…

– Cum pe jumatate?

– Simplu. I-am convins pe cei saraci.

SA LUAM AMINTE!

Pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in exclusivitate, contributor Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.