Sfintii Imparati Constantin si Elena. Edictul din Milan in Viminacium

Ca parte a programului național de aniversare a 17 secole de la Edictul de la Milano, președintele sârb Tomislav Nikolic a deschis o expoziție intitulată “Constantin cel Mare și Edictul de la Milano, 313”, în vila romană din parcul arheologic Viminacium, de lângă Kladovo.

“Viminacium este o parte a istoriei noastre romane”, a declarat Nikolic, sambata seara, la o ceremonie la care au participat numeroși oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic și vizitatori.

Reamintind că “teritoriul Serbiei a fost pentru mai multe mii de ani un punct de întâlnire”, el a subliniat că una dintre caracteristicile cele mai prețioase ale Serbiei este exact acest “amestec excelent de culturi diferite, de limbi, tradiții și turbulente, o istorie plină de evenimente”., conform Agentiei Tanjug

Expozitia din Muzeul National, “Constantin cel Mare și Edictul de la Milano 313 – Nasterea Creștinismului în provinciile romane de pe teritoriul sârb” prezintă o selecție de elemente autentice din zece muzee din Serbia, care mărturisesc despre Impăratul Constantin, despre Edictul din Milano și începuturile Creștinismului pe teritoriul Serbiei.

Expoziția prezintă 128 de obiecte: sculpturi, fragmente de sculpturi arhitecturale, fresce, mozaicuri, bijuterii, piese de echipament militar și monede romane imperiale.

Expoziția va mai cuprinde, in total, si 40 de artefacte datând din primele patru secole dupa Hristos, printre care un bust din bronz al lui Constantin, descoperit în anul 1900, în orașul său de naștere, Naissus.

Bustul a fost, probabil, o parte dintr-o statuie în mărime naturală, asezata in piața principală a orașului vechi.

Bustul din bronz – capul lui Constantin, decorat cu diademă – este un artefact valoros al patrimoniului cultural roman, care a fost prezentat pe tot globul.

Elementele din cadrul expozitiei sunt organizate în funcție de diferitele segmente ale vieții: cultura, armata și viața de zi cu zi a statului roman.

Expoziția va rămâne deschisă în Viminacium toata luna iunie, după care se va muta la Muzeul Național din Belgrad și in Nis, pana in 31 octombrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.