ROMA – Italia / Legile rasiale: preşedintele Camerei critică Biserica

Preşedintele italian al Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, a criticat imobilismul Bisericii Catolice în faţă legilor rasiale fasciste din 1938, în timpul unei ceremonii de comemorare a 70 de ani de la promulgarea lor.

“Ideologia fascistă nu explică, în sine, ruşinea legilor rasiale”, a spus el, cu ocazia a 70 de ani de la promulgarea de către Mussolini a acestor legi, un set de măsuri discriminatorii, în special, la adresa evreilor.

“Întrebarea este de ce societatea italiană a respectat în totalitate aceste legi împotriva evreilor, şi de ce, cu rare excepţii, nu au avut loc manifestări de rezistenţă. Aceasta, îmi pare rău că trebuie să o spun, mă face să am rezerve faţă de Biserica catolică”, a spus Fini.

“Legile acestea au reprezentat unul dintre momentele intunecate din istoria poporului nostru”, a rezumat domnul Fini, el însuşi fost membru al partidului neo-fascist MSI.

Vaticanul nu a răspuns la aceste declaraţii marţi seara, dar cotidianul episcopilor, Avvenire, a afirmat în ediţia sa de-a doua zi că Gianfranco Fini “a derapat”.

Cuvintele lui Fini, reprezintă “adevărul istoric, evident”, a sugerat, din contra, liderul opoziţiei, Walter Veltroni.

“Cred ca nu m-am exprimat foarte clar,” a sunat justificarea de a doua zi a lui Fini, precizând că s-a bazat pe “un document al Vaticanului, din 2000, referitor la Biserica si la greselile trecutului “.

Aceste declaraţii intervin în contextul controversatei decizii de beatificare a Papei Pius XII, atitudinea acestuia faţă de Holocaust fiind considerată ca una foarte pasivă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.