publicat în: Arhivă

Activista FEMEN, arestata chiar in fortareata islamistilor salafisti extremisti din Tunisia (VIDEO)

Tensiunile sunt in crestere in Tunisia, dupa ciocnirile care au avut loc duminica trecuta, în timpul carora o tanara activista FEMEN, Amina Tyler, a fost arestata in urma provocarii fundamentaliștilor islamici.

Tyler, in varsta de 19 ani, a fost reținuta în orașul Kairouan, la 150 km sud de Tunis, in urma unui protest în afara unei moschei, în timpul ciocnirilor violente dintre poliție și islamiștii extremiști.

Ea s-a nimerit în mijlocul încăierărilor dintre poliție si grupul salafist Ansar al-Sharia, în orasul central tunisian Kairouan.

Tyler se prezentase anterior ca membra a grupului feminist Femen, care apeleaza la nuditate in cadrul protestelor.

Poliția a arestat-o pe aceasta, dupa ce mișcarea radicala feminista a scris cu spray numele Femen pe un perete exterior al Marii Moschei din Kairouan, cunoscuta si sub numele de Moscheea Oqba Ibn Nafa, conform Agentiei Ansa.

Amina nu s-a prezentat dezbracata în fața salafistilor, insa inscriptionarea cuvantului “Femen” pe zidul celei mai importante moschei a orasului, nu a fost mai puțin șocanta.

Acțiunea femeii se situeaza undeva intre „un mare act de curaj și nebunie, pentru că ea este o provocare la adresa salafistilor, chiar in fortareata lor”, aprecia Ansa. Kairouan este “capitala” grupului radical extremist salafist Ansar al-Sharia, iar o astfel de acțiune pare de neconceput pentru limitarile Islamului.

Un videoclip a circulat pe mai multe retele web, anterior, iar Amina a fost recunoscuta imediat în fața moscheii.

“Femeile pot intra în moschee, dar tu nu poți intra pentru ca esti depravata”, striga un barbat la ea.

Tot duminica, țară a cunoscut un val de demonstrații violente, în care un protestatar a fost ucis și 200 de persoane au fost arestate.

Salafistii s-au ridicat impotriva autoritatilor, pentru interzicerea unor intalniri ale Ansar al Sharia, și s-au folosit de pietre, cuțite, săbii și cocktailuri Molotov în timpul demonstrațiilor.

Ei nu s-au asteptat, insa, la o reactie atat de puternica din partea forțelor de securitate care au strigat “Allah Akbar”, pentru a arăta că si ei sunt credincioși musulmani, folosind scuturi de plexiglas.

Astfel, mesajul transmis de Politie a fost: „Suntem cu voi, dar suntem aici, de asemenea, pentru Tunisia”.