Sfintii Imparati Constantin si Elena: grindina si lucrari la camp. Nestinarii bulgari danseaza pe jar (VIDEO)

În folclorul bulgar, astazi, in ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, orice munca la ferma si pe camp este interzisa in tara.

Sărbătoarea este văzută ca o zi care apara recolta si o fereste de grindina, deoarece Constantin și Elena sunt cei care ar transporta grindina.

Celebrarea incepe cu câteva zile înainte de 21 mai, cand oamenii strang bani pentru mâncare, pentru curățarea și repararea fântânilor și pentru pregătirea focului de tabără destinat dansatorilor focului, care urmeaza sa evolueze in piața din centrul satului.

În ziua de sărbătoare, atunci când jăraticul este aprins, într-un cerc, oamenii poarta icoane reprezentandu-i pe cei doi sfinti Imparati Constantin si Elena.

Cel mai adesea femeile (nestinari) intra in cercul de jar și danseaza într-un fel de transă, repetand uneori cuvinte profetice, facand preziceri pentru viitor. Credința generala este aceea ca icoana pe care o tin in mana le apara de foc.

După ce toată lumea a dansat, toti se aduna la o masă mare, impartind si bucurandu-se de alimentele adunate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.