publicat în: Arhivă

Afaceri si tranzactii ilegale, in cazul Catedralei lui Hristos din Moscova. Patriarhul Kirill castiga procesul

Un tribunal din Moscova l-a amendat pe șeful unui grup dedicat drepturilor consumatorului, cu plata a 100.000 de ruble (aproximativ 3.200 $), in aceste zile, pentru calomnierea uei fundatii religioase rusesti.

Într-un interviu acordat Novaia Gazeta, in septembrie anul trecut, Mihail Anshakov, șeful drepturilor consumatorilor din Rusia, a afirmat despre Catedrala Hristos Mântuitorul din centrul Moscovei ca găzduieste un centru de afaceri, inclusiv birourile a 15 de firme comerciale, un service-auto de schimbare de anvelope, o uscatorie-curatatorie, o parcare, o cafenea și magazine de bijuterii.

Anshakov l-a acuzat pe liderul Biserica Ortodoxe, Patriarhul Kirill, de “tranzacționari în Casa lui Dumnezeu” și a făcut apel la procuratura de stat, pentru a investiga ceea ce, a spus el, inseamna utilizarea necorespunzătoare a Catedralei Hristos Mântuitorului, de catre Fundatia care supraveghează comerțul in Biserică.

Apelul nu a avut succes, iar șeful Fundației Catedralei, Vasily Poddevalin, l-a acuzat pe Anshakov de calomnie. Anshakov, care nu s-a prezenta in fata Curtii Districtuale Presnensky din Moscova, in aceste zile, a negat calomnia.

La sfârșitul lunii decembrie, Anshakov a fost spitalizat după ce a fost atacat în centrul Moscovei de un bărbat înarmat cu o rangă. El a fost accidentat la gât și a avut o mână ruptă.

Catedrala Hristos Mântuitorul a fost, de asemenea, locul unui protest controversat anti-Putin, în februarie 2012, al trupei punk Pussy Riot, pentru care două dintre membrele trupei au fost trimise ulterior in închisoare, pentru ofensarea convingerilor religioase ale credincioșilor, conform Ria Novosti.