Pacea se construieste in scoli – Universitatea din Madaba, Iordania

“Sute de tineri mananca, studiaza si se joaca împreună, iar această formă de dialog este mai importanta decât un summit al autorităților din diferite țări”, conform Patriarhului latin al Ierusalimului, Fouad Twal, care a vorbit despre ocazia construirii unui campus al Universitatii Catolice din Madaba, Iordania. Structura arhitecturala, care va găzdui studenți din intregul Orient Mijlociu, va fi finanțata de “Mișcarea Muncitorilor Crestini”, care l-a intampinat pe Patriarh în Napoli, cu ocazia unei conferințe de trei zile, dedicata studiilor europene legate de problema “lucrătorilor creștini din Europa și Mediterana – integrarea europeana pe fondul crizei, dialogul și provocările identitatii”. Conferința s-a încheiat duminica trecuta.

Twal a reamintit ca piatra de temelie a universității a fost asezata de către Papa Benedict al XVI-lea, Papa Francisc exprimandu-si si el “dorința de a vizita Universitatea”.

Patriarhul a mai amintit, de asemenea, dificila coabitare între israelieni și palestinieni, amintind ca situația, zidurile de separare si punctele de control au ramas aceleasi, „atenția lumii tocmai mutandu-se asupra Siriei”.

Universitatea din Madaba, în primul său an de viață, numara deja 850 de studenți din toate țările arabe, în special din Arabia Saudită, Iran, Iordania, Siria și Israel.

Ajutorul oferit de Napoli va totaliza 50.000 de euro pe fiecare trimestru, ajungand la un total general de 400.000 de euro. Carlo Costalli, președinte al mișcării muncitorești a creștinilor a spus ca: “Tema educației este esențială pentru pace, existand o nouă generație acolo, ai cărei bunici și chiar părinți s-au luptat unul cu celalalt, dar care poate crește acum unita si in dialog”.

Mons. Salvatore Fratellanza, un delegat al Arhiepiscopului de Napoli, Cardinalul Crescenzio Pepe, a spus, la randul sau, conform agentiei Ansa, că speră ca inițiative ca aceasta sa aduca “o revoluție a pacii și intelegerii între popoare și religii, pentru a forma o Europă tot mai deschisă, in acelasi timp, față de țările din sudul Mediteranei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.