publicat în: Arhivă

LGBT, NATO, UE si / sau Ortodoxie

În prezent, problemele legate de LGBT, NATO, UE și Ortodoxie sunt intens discutate în mass-media georgiana și în cercurile politice, uneori în alianță unul cu celalalt, alteori în conflict.

Orientarea occidentală a Georgiei este larg recunoscuta, iar țara a reiterat angajamentul sau față de aderarea la Uniunea Europeană (UE) și, de multe ori, la NATO.

Populația georgiana a votat pentru aspirația la NATO și toate rezultatele alegerilor arată că ea sprijină ideea alăturarii acestor două fuziuni internaționale. Pentru a se alatura acestora, insa, Georgia trebuie să îndeplinească anumite criterii, evidențiind în special realizările democratice, protecția drepturilor omului și toate celelalte reglementări care sunt acceptate de UE sau NATO, inclusiv libertatea de exprimare.

Toată lumea în Georgia știe ca, in data de 17 mai, liderii politici, ONG-urile și alte persoane, inclusiv clericii, au condamnat evoluțiile violente care au urmat încercarii suporterilor LGBT de a organiza marsul propriu.

În conceptia populara, LGBT a vrut să fie inregistrata ca membra cu drepturi depline a societății georgiene, fiind insa doar un pas mic pentru un altul mai mare, de a introduce treptat și de a promova condițiile pentru o posibilă căsătorie între persoane de același sex.

O mare parte a populației georgiene se opune acestei noțiuni și, astfel, protesteaza, de multe ori agresiv, împotriva lor. Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă a Georgiei condamna in mod deschis o astfel de propagandă, deși în același timp condamnă si actele de violență.

Opinia răspândita în rândul populației este că indivizii sunt liberi în Georgia sa se bucure de viața lor sexuală, în intimitate, asa cum le place. Nu au existat cazuri de amestec în viața privată a comunitatii gay. Deci, de ce demonstrează, când drepturile LGBT nu au fost incalcate?

În unele stațiuni de la mare, există zone speciale pentru nudism, în care acestia se bucură goi de viață, separat de celelalte persoane. Deși au existat încercări, in întreaga lume, de a organiza demonstrații de nudism, în general acest lucru nu a fost un fapt foarte apreciat, fie in Biserica (indiferent de confesiune), poliție sau in cazul părinților cu copii mici.

În Georgia, publicul larg nu apreciază propaganda deschisa a vietii homosexuale, care contravine moralei traditionale, credințelor și credinței creștine a populației georgiene.

Unii oameni chiar spun că, dacă Georgia trebuie sa intre în UE și NATO acceptand drepturile homosexualilor, atunci ei nu mai au nevoie de asta. Unii analiști sugerează că, în cazul în care s-ar vota acum în Georgia aderarea la NATO și UE, formularul de vot incluzand unele elemente ale libertății de exprimare, în contextul LGBT, un segment foarte mare al populației georgiene ar vota împotrivă. Așa că, Georgia ar putea schimba orientarea politicii externe, dupa cum sugereaza unii analisti.

Mai exista si o alta amenintare suplimentara a analistilor, si anume ca promovarea problemelor LGBT poate consolida în continuare segmentul radical al Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Rezumand, evoluțiile recente din 17 mai au arătat unele părți controversate din situația internă actuală a Georgiei. Deci, organele sale juridice, executive și legislative, poliția, Biserica și societatea civilă ar trebui să reconsidere toate consecințele și, în mod egal, cota de responsabilitate. Soluția, conform unei concluzii a unui raport publicat de The Messenger – Tbilisi, este acum in mainile poporului georgian.