Publicat pe 06.04.2013

Stiinta si religie: Rusia isi cauta sfintii, cu sisteme georadar. Descoperiri senzationale

In aceste zile, s-a incheiat o serie de cercetari de tip geo-radar, pe teritoriul vechii manastiri din districtul Kargopol (regiunea Arhanghelsk a Rusiei).

 

Cercetarea geo-radar reprezinta o metoda geofizica de penetrare a solului, care foloseste impulsuri radar pentru cartografierea subteranului. Metoda este una nedistructivă si se foloseste de radiatii electromagnetice – din spectrul radio (UHF / VHF) – și se bazeza pe detectarea semnalelor reflectate de structurile subterane.

 

Studiul a fost realizat de catre Fondul „Tarul”, de conservare a patrimoniului istoric, cu sprijinul Fondului, “Severnii Krai” (regiunile nordice).

 

Activitatea de cercetare s-a desfasurat în Manastirile Sf. Alexandru din Oshevensk și Sfantul Chiril din Chelmogorsk, precum și în orașul Kargopol. Cercetatorii cred ca rezultatele ar putea dovedi lucururi senzaționale.

 

Mitropolitul Daniel de Arhanghelsk și Kholmogory, șeful administrației de Kargopol, Andrei Egorov, organizatorii cercetarii georadar, liderii asezarilor, conducătorii instituțiilor guvernamentale și oamenii de afaceri din Kargopol au luat parte la conferința de presă dedicată acestui eveniment.

 

Mitropolitul Daniel a remarcat că aceste locuri stravechi, din nord, sunt locuri sfinte. “Nu s-au mai pastrat foarte multe astfel de locuri sfinte în Rusia”, a spus Ierarhul.

 

“Și, durerea rămâne în inima. Aceasta este Rusia, pe care am pierdut-o… Prima noastră sarcină este de a descoperi credința ortodoxă a strămoșilor noștri, să o păstram și să o transmitem generațiilor viitoare”.

 

Vladimir Stanulevici, secretarul Consiliului Fondului organizator, a informat despre rezultatele cercetării din Manastirea Sfantul Alexandru din Osevensk, care s-au dovedit a fii de senzatie științifică. “Un obiect a fost descoperit acolo și caracteristicile sale impun o definire mai precisă. Vom primi răspunsul final în câteva luni. Speram sa se dovedeasca a fi o descoperire științifică, nu numai la nivel de raion ci, totodata, la nivel național”, a subliniat Vladimir Stanulevici.

 

Mai multe obiecte au fost descoperite cu sistemul georadar și există o mare probabilitate ca acestea sa fie locuri in care au fost înmormântate o serie de persoane impartante. Este, însă, imposibil in acest moment sa se stabileasca daca ele apartin unora dintre sfintii Bisericii.

 

Cercetari georadar au mai fost efectuate în Kolmogorii, în Manastirea Sfântul Antonie din Sia și în Mănăstirea Solovki. Mormântul Sfântului Antonie de Sia a fost examinat si el; de asemenea alte morminte care se crede ca ar apartine fraților sfinți, Felix și Antonie din Korela, in Biserica Sfantul Nicolae a Mănăstirii Korela. Au mai fost descoperite și mormintele a doi episcopi de Kolmogorii, în Catedrala Schimbarea la Față din Kolmogorii.

 

În plus, au fost descoperite un perete de lemn al cetății Kolmogorii și temelia Catedralei demolate Sfânta Treime, în apropierea unui teatru din Arhanghelsk, fiind examinate si alte morminte din Liavlia și Komunarka (regiunea Moscova), și din curtea Mănăstirii Solovetskii.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.