Mesajul Patriarhilor si conducatorilor Bisericilor Ierusalimului

Dragi surori şi fraţi,

Acum, cand ne pregatim de sarbatoarea Nasterii Domnului, pare a fi chiar mai mult intuneric, conflict şi disperare în lumea din jurul nostru. Asta înseamnă că noi, ca şi creştini, trebuie să ne gândim cu mult mai multă grijă şi profunzime asupra Lui Iisus – pruncul născut în ieslea Betleemului.

Majoritatea oamenilor se tem de întuneric, fie prin faptul că le lipseşte lumina din jurul lor, fie prin frica de necunoscut în vieţile lor personale sau in lumea intreaga. În ciuda aceastor probleme, trebuie sa ne gandim şi să-L vestim pe Iisus.

“Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o.” (Ioan 1:5)

Evanghelia Sfântului Ioan ne reaminteşte nouă de naşterea Lui Iisus:

” În lume era şi lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit.” (Ioan 1:10-11)

Deci, dacă urmărim să avem un altfel de Crăciun, atunci trebuie să vestim lumii din jurul nostru că Iisus este o lumină în întuneric care niciodată nu piere, o lumină care face sa dispară teroarea intunericului şi a nopţii, o lumină pe care noi ar trebui să o urmărim cu privirea mai ales atunci când vedem că norii par să ne înconjoare.

Doar dacă acest prunc din staul este elementul central al sărbătorilor noastre de Crăciun, vom putea afirma şi mărturisi că Iisus este lumina care straluceste şi emană în permanenţă din viaţa noastră personală si din societate.

De fiecare dată trebuie să ne întrebăm, pe noi înşine “Ce ar face Iisus, ce ar spune Iisus?”. Deci, vom reusi ca mesajele faptelor şi invăţăturilor Lui să fie transpuse in viata comunităţii noastre de zi cu zi? îndeosebi în această Ţară Sfântă.

În mod similar, trebuie să fim convinşi că liderii politici nu vor putea aduce pacea în lume decât atunci când noi vom căuta să nu fie uitate cuvintele si faptele Lui Iisus. Si ceea ce trebuie să înţelegem de fapt, afirmă Evanghelia Sfântului Ioan, este că toţi cei ce-l primesc pe Iisus, vor primi puterea să devină fii ai lui Dumnezeu.

Aceasta înseamnă că trebuie să fim alături de toţi cei care suferă în jurul nostru: oameni înfometaţi, fără adăpost, şomeri şi atunci Iisus ne spune că dacă-i ajutăm pe alţii, am făcut aceasta pentru El şi aceştia la rândul lor înţeleg că Lui îi pasă de ei.

Pentru a face acest lucru trebuie deci ca noi să fim mereu în lucru. Avem nevoie de lumina lui Hristos să strălucească pe acest pământ pentru a ne permite să luăm măsuri mai realiste pentru soluţionarea problemelor dintre două state, astfel încât să se retrângă greutăţile restricţiilor din teriroriile ocupate.

(Deci, ne rugăm pentru Preşedintele ales al SUA şi pentru alţi lideri ai lumii să vadă necesitatea urgentării păcii în Orientul Mijlociu şi nu numai în acest ţinut).

Avem nevoie de asemenea, să vedem situaţia celor care suferă în Gaza, în lumina lui Hristos şi să întreprindem un efort determinant pentru rezolvarea urgentă a situaţiei.

Mai mult decât atât, nu trebuie să uităm niciodată datoria noastră de a-i păstra pe copiii şi tinerii noştri în lumina lui Hristos, asigurându-i că prin Iisus toti avem speranţă într-o lume mai bună.

Apoi, îi salutăm pe fraţii şi pe surorile noastre din întreaga lume, câteva mii care au vizitat acest Sfânt Pământ, de curând. Este important să reamintim faptul că atunci când mergi pe urma paşilor Lui Iisus, şi te opreşti văzând tragedia fraţilor creştini, trebuie să le răspunzi asa cum crezi că ar dori El.

Suntem constienti de toţi cei care suferă în lume, dar credem că singura cale de urmat, pentru toti, este să vedem oamenii şi situaţiile existente, în “Lumina lui Hristos”.

Vă transmitem rugăciunile şi urările noastre de bine pentru toţi cei care sărbătoriţi Naşterea Domnului, iar binecuvântarea lui Dumnezeu să vină peste casele şi familii voastre.

Mergi în lumină şi lumina îţi va lumina calea,
Mergi în adevăr şi adevărul te va face liber,
Mergi pe calea păcii şi vei avea parte, prin Hristos,
De pacea care depăşeşte înţelegerea.

(Prayers of the Way: by John Johansen-berg).

Ierusalim, decembrie 2008

Patriarhii şi liderii Bisericii din Ierusalim:


H.B. Teofil III Patriarhul Bisericii Ortodoxe greceşti
H.B. Patriarhul Fouad Twal Biserica Romano-Catolică
H.B. Torkom Manooghian Patriarhul Bisericii Ortodoxe Armene
Fr. Pierbattista Pizzaballa, ofm Custos din Ţara Sfântă
Arhiepiscopul Anba Abraham, Biserica ortodoxa coptă
Arhiepiscopul Swerios Malki Murad, Biserica Ortodoxă Siria
Arhiepiscopul Abouna Mathias Biserica Ortodoxă etiopiană
Arhiepiscopul Paul Sayyah, Biserica Maronită
Arhiepiscopul Youssef Jules Zreyi Biserica greco-Melkită
Rt. Revd. Suhiel Dawani, Biserica anglicană
Rt. Revd. Mounib Younan, Biserică evanghelică
Rt. Revd. Pierre Malki Biserica Catolica Siria
Fr. Rafael Minassian, Biserica Catolica
Armeană

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.