publicat în: Arhivă

Rusia si Egipt: intalnire intre Patriarh si noul ambasador

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit in aceste zile cu Mahmoud Gamil Ahmed ElDieb, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Arabe Egipt în Federația Rusă, la Reședința patriarhală din Manastirea Sfantul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a menționat că Rusia și Egiptul au avut o lungă istorie de relații, inceputa încă din secolul al 19-lea.

“Țara noastră a ajutat Egiptul în timpul cele mai dificile perioade ale istoriei sale, in secolul XX. Mulți tineri egipteni au studiat în Rusia”, a spus Patriarhul Kirill.

Sanctitatea Sa a subliniat importanța relațiilor dintre Rusia și Egipt în sfera religioasă, spunând ca “Egiptul este Centrul Patriarhiei Alexandriei, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Theodoros al Alexandriei și al Întregii Africi. Timp de mai mulți ani, Preafericirea Sa a slujit în calitate de reprezentant al Bisericii din Alexandria in Patriarhia Moscovei, vorbind bine limba rusă și vizitand frecvent țara. El a fost decorat cu Ordinul de stat al Prieteniei și cu premiul Fundației Internaționale pentru Unitatea Națiunilor Creștine Ortodoxe, care este acordat celor care au contribuit la dezvoltarea relațiilor dintre Biserici”.

Patriarhul Kirill a mai remarcat, de asemenea, faptul că Biserica Ortodoxă Rusă a avut relații în mod tradițional bune cu comunitatea coptă din Egipt. “Am vizitat țara, după ce am fost ales Patriarh și înainte de asta: m-am întâlnit cu administrația Universitatii islamice, cu Patriarhul Shenouda, al Bisericii Copte, și cu Arhiepiscopul Theodoros”, a spus Sanctitatea Sa.

“Consideram că relațiile noastre în domeniul religios: cu comunitatea islamică, cu comunitatea coptă și cu Patriarhia Alexandriei, joacă un rol important în dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre”, a adaugat acesta.

“Ne-am rugat pentru oamenii din Egipt, pentru ca pacea să fie restabilita. Acum, privind la stirile despre Cairo, ne simțim bucuroși când vedem că oamenii trăiesc în pace si suntem indurerati cand vedem că oamenii participa la conflicte, unii cu ceilalti”, a spus el. Sanctitatea Sa si-a exprimat speranța că toate conflictele și necazurile se vor sfarsi și relatiile fratesti traditionale dintre Egipt și Rusia se vor dezvolta.

Ambasadorul Egiptului a mulțumit Sanctității Sale, pentru întâlnire, împărtășind opinia Patriarhului Kirill vizavi de importanța relațiilor dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia Alexandriei.

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill și-a exprimat îngrijorarea față de situația creștinilor copți din Egipt, în special, asupra cazurilor de persecuție împotriva lor. “Ne luptam ca cele doua comunitati, musulmană și creștină, sa traiasca în pace”, a incheiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.