Vizita in Irlanda. Israelul, SUA si Germania, acuzate de liderii crestini palestinieni

Liderii palestiniei ai Bisericilor crestine au acuzat Israelul, SUA si Germania pentru exodul crestinilor.

De la întemeierea statului Israel în 1948, cel puțin 35% dintre creștinii palestinieni au parasit Țara Sfântă, conform unei declaratii facute de un cleric palestinian senior, la Dublin, in ultimele zile. “Aceasta a fost cea mai mare influență de de-crestinizare a zonei, de la otomani”, a declarat preotul latin (romano-catolic) Peter Madros, din Patriarhia Ierusalimului.

“In 1945, existau 32.000 de creștini palestinieni in Ierusalim, acum ei sunt 10.000-11.000”, a spus Rev. Dr. Naim Stifan Ateek, emerit al Catedralei anglicane St George din Ierusalim.

Arhiepiscopul de Sebastia, Theodosios Atallah Hanna, din Patriarhia Grec-Ortodoxa a Ierusalimului, a subliniat: “suntem de diferite culte crestine, dar toți suntem palestinieni. Am suferit o pierdere a libertatilor și nedreptati, care au dus la exilul multor palestinieni”.

El a descris declinul comunitatii creștine palestiniene, intre 1 si 2 % din populatie, ca fiind “un dezastru, nu numai pentru creștinii palestinieni, ci pentru toți palestinienii”. Cei trei reprezentanti ai Bisericilor amintite au fost membrii unei delegații care a ajuns în Irlanda, în urmă cu o săptămână, intr-o excursie sponsorizata de grupul Sadaka. Acesta susține “o soluționare pașnică a situatiei Palestina/Israel, bazată pe principiile democrației și justiției, fie în două state sau într-un singur stat”.

Rev. Madros a spus ca “sprijinul necondiționat al Americii, pentru Israel, doare cel mai tare. El rănește cel mai mult”.

Această izolare a fost “o nedreptate suplimentară”, în urma careia au suferit creștinii palestinieni, a spus el, “pentru ca nimeni în Țara Sfântă nu poate supraviețui fără sprijin din exterior”.

Rev Dr. Ateek a spus că creștinii din Israel au fost tratați “ca cetățeni de categoria a doua”.

La “aproape fiecare nivel, al vietii, există discriminare împotriva creștinilor”, a spus el. Rev. Madros a mai declarat ca “credința creștină și simbolurile sale sunt cel mai frecvent atacate în mass-media israeliana”.

La sosirea lor în Irlanda, reprezentantii Bisericii au avut o întâlnire informală cu Comisia pentru Afaceri Externe Oireachtas. Ei s-au mai intalnit, de asemenea, cu Întâistătătorul catolic, Cardinalul Sean Brady, cu Arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, cu Arhiepiscopul Michael Jackson și cu episcopul catolic de Down, Conor Noel Traenor.

De asemenea, au mai avut loc întrevederi cu oficiali ai Departamentului Afacerilor Externe, unde s-a discutat despre etichetarea bunurilor produse de către coloniștii evrei în Palestina, incurajand “un boicot economic al oricarui produs al ocupației”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.