Bosnia, Potocari: Ridicarea unei biserici langa Srebrenica, intrerupta de SUA si de musulmani

Ambasada SUA, din Saraievo, a facut apel in aceste zile la autoritățile din Republica Srpska (o enclavă majoritar sârbă în Bosnia) și la Biserica Ortodoxă Sârbă să se abțină de la a construi o biserică lângă o groapă comună recent excavata, în imediata apropiere a cimitirului si memorialului Potocari, unde 8.000 de bosniaci musulmani, victime ale masacrului din 1995, au fost ingropati de către forțele sârbe din Srebrenica.

‘’ Construirea unei biserici departe de zonele rezidențiale, dar aproape de o groapă comună și memorial al victimelor genocidului din Srebrenica, este o provocare și nu are sensul de a satisface nevoile legitime ale credincioșilor’‘, a declarat Ambasada SUA, intr-un comunicat.

Primarul musulman din Srebrenica, Camil Durakovic, a declarat ca orasul a oprit construcția bisericii, dar decizia a fost anulată de autoritățile republicii, din care Srebenica este acum parte. Constructiile se reluasera in aceasta saptamana, a spus primarul, subminând eforturile din ultimii ani, pentru reconciliere.

‘’ Este o încercare de a crea impresia că ne opunem bisericilor, ceea ce nu este adevărat.’‘, a declarat Durakovic.

Mai multi donatori musulmani s-au oferit să contribuie cu fonduri la construirea bisericii, în cazul în care aceasta va fi construita mai aproape de locul in care trăiesc de fapt sârbii, acolo unde ar fi, de fapt, necesara, a subliniat primarul.

Cimitirul Potocari găzduiește 5693 de morminte ale victimelor genocidului, exhumate din 74 de gropi comune, care au fost descoperite până în prezent și identificate prin testarea ADN-ului. 188 de victime identificate au fost îngropate în alte locatii, la cererea familiilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.