publicat în: Arhivă

Denia Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea (foto)

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată în această seară Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La sfârşitul slujbei, Părintele Protos. Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat semnificaţiile duhovniceşti ale Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi a prezentat viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca arătând ostenelile şi nevoinţa sa în pustietate pentru iertarea păcatelor şi mântuirea sufletului.

La această frumoasă slujbă specifică Postului Mare ce ne invită la rugăciune, post şi pocăinţă au luat parte numeroşi credincioşi din Râmnicu Vâlcea.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârșesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.