>>(despre miri) Aşa dar îi vei spune – căci este nevoie să reiai vorba începută – “Am avut putinţa să iau soţie bogată şi avută, dar n’am voit. Pentru care pricină oare ? Nu la întâmplare şi nici în zădar, ci am fost învăţat eu bine că bogăţia nu este nicio avere, ci lucru de dispreţuit, care se află şi la tâlhari şi la femeile desfrânate şi la jefuitorii de morminte. Pentru aceasta, lăsându-le pe toate celelalte, am venit către virtutea sufletului tău, pe care o prefer faţă de tot aurul, deoarece o fată tânără, pricepută şi liberă, care se îngrijeşte de evlavie preţuieşte tot atât de mult cât toată lumea. Pentru aceasta m’am îndrăgostit de tine, şi te iubesc şi te pun mai presus de sufletul meu. Viaţa prezentă nu este nimic; doresc şi mă rog şi fac totul ca astfel să ne învrednicim să petrecem viaţa prezentă încât şi acolo, în viaţa viitoare, să trăim tot împreună cu multă slobozenie. Timpul de aici de pe pământ este scurt şi trecător; dar dacă ne vom învrednici să petrecem viaţa de aici bine plăcând lui Dumnezeu, vom fi totdeauna, cu mai multă plăcere, şi cu Hristos şi noi doi împreună. Eu dintre toate am preferat dragostea ta şi nimic nu mi-i atât de greu şi de supărăcios decât ca să mă cert vreodată cu tine. Chiar dacă ar trebui să pierd totul, chiar dacă aş ajunge cel mai sărac dintre oameni, chiar dacă aş suferi cele mai grele primejdii, chiar, dacă aş pătimi ori şi ce, mie toate îmi vor fi cu putinţă de suferit şi uşoare, atâta timp cât noi ne vom înţelege unul cu altul. Copiii chiar atunci îmi vor fi dragi, când tu te vei purta drăgăstoasă faţă de mine. Va trebui dar ca şi tu să faci la fel”.. Sf. Ioan Gura de Aur
Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfânta Mare Muceniţă întocmai cu Apostolii Tecla.
Cuviosul Parintele nostru Coprie.
Cuviosul Parintele nostru Siluan Athonitul.
SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Ce trebuie să faci când eşti ispitit
Fratele îl întreabă pe bătrânul avva Moise: „Ce trebuie să facă omul când este ispitit sau când vine asupra lui un gând al duşmanului?“. Bătrânul îi zice: „Trebuie să plângă în faţa bunătăţii lui Dumnezeu, ca să-l ajute; îndată ne găsim liniştea, dacă ne rugăm cu ştiinţă, căci este scris: «Domnul m-a ajutat, nu mă tem de ce-o să-mi facă omul»“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)
Lansare de carte
În sala festivă a centrului eparhial al Mitopoliei Banatului s-a lansat volumul “Nicolae Stoica de Haţeg: Preocupări istoriografice”, de prof. dr. Nicolae Magiar din Reşiţa, tipărit la editura eparhiala Învierea.
Cartea reprezintă o amplă sinteză a vieţii şi activităţii protopopului Mehadiei, Nicolae Stoica de Haţeg, aducând informaţii inedite şi importante. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Vasile Mircea Zaberca de la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, prof. univ. dr. Iacob Mârza de la Universitatea “1 Decembrie 1818” din Alba Iulia, prof. dr. Vasile Ţâra – directorul Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Sfintire la parohia Cliciova
Duminică, 21 septembrie 2008, parohia Cliciova din protopopiatul Făget a primit vizita Prea Sfinţiei Sale Paisie Lugojeanu.
Din încredinţarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Dr. Nicolae Corneanu, Prea Sfinţia Sa Paisie a vizitat parohia Cliciova şi a binecuvântat lucrările de renovare ale bisericii parohiale, lucrări executate cu osteneala credincioşilor din parohie conduşi de preotul paroh Nicolae Drăghicescu. Strădania credincioşilor a fost apreciată de ierarh prin conferirea distincţiei de iconom stavrofor preotului paroh.
Biserica parohiei Cliciova, cu hramul Învierea Domnului a fost construită în anul 1908. Credincioşii parohiei (125 de familii şi 414 credincioşi) au executat la sfântul locaş lucrări de renovare exterioară care au fost binecuvâtate.
După cuvântul de învăţătură al Prea Sfinţiei Sale numeroşi credincioşi, printre care mulţi copii şi tineri, s-au împărtăşit cu sfintele Taine.
ALBUM FOTO:
.
Între lepădarea de sine şi Urmarea lui Hristos (Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci)
“Sunt cuvinte grele. Sunt cuvinte radicale. Sunt cuvinte care nu mângâie fără a certa; sunt cuvinte drese cu sare fără a îmbolnăvi, sunt cuvinte care nu plâng fără a cânta.” Pentru cuvantul de invataura al Pr. Sever Negrescu, dati click aici
.
Sfântul Sfinţit Mucenic Fota – Mucenicia, ca bucurie a veşniciei
Mucenicia este distanţa parcursă de la acceptarea unei suferinţe nemeritate până la asumarea morţii pentru Hristos cel Răstignit şi dincolo de ea. Distanţa, în sine, poate fi măsurată de om, dincolo de această distanţă, Măsurătorul este Dumnezeu.
.
Dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea ortodoxă
Între 25 şi 27 septembrie 2008 va avea loc la Bucuresti Congresul Internaţional: The dialogue between science and religion in the orthodox world (Dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea ortodoxă) ce continuă tradiţia Asociaţiei pentru Dialogul dintre Ştiinţă şi Teologie din România – ADSTR, începută cu primul colocviu organizat într-o ţară ortodoxă, postcomunistă în care oameni de ştiinţă şi teologi au discutat despre posibilitatea unui dialog între ştiinţă şi religie.
Vor participa oameni de ştiinţă şi teologi din Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, SUA şi Marea Britanie.
Lucrarile se vor ţine joi şi vineri în amfiteatrul I. Heliade Radulescu al Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125), iar sâmbătă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti (str. Sf. Ecaterina, nr. 2).
Joi, la ora 10, va avea loc deschiderea oficială în prezenţa domnului acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, a PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a domnului Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, şi a altor reprezentanţi ai unor importante instituţii de stat sau religioase din România.
Vineri, la ora 17.30, Dan Puric va vorbi despre artă, ştiinţă şi ortodoxie. Vor urma filmele Mintea crestină şi sentimentul tainic şi Artistul creştin cu Dan Puric, realizate de Anca Filoteanu. Seara se va încheia cu lansarea cărţii Sir John Templeton de Robert L. Hermann, a numărului 2 al revistei Transdisciplinarity in Science and Religion si a altor cărti din colectia Ştiinţă şi Religie de la Curtea Veche.
Lucrările Congresului se vor ţine în engleza sau franceză. Intrarea este libera pentru toti cei interesati de dialogul dintre ştiinţă şi ortodoxie.
Asociatia Vasiliada are un nou director executiv, în persoana părintelui Adrian Stănulică. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu Popa – Mitropolitul Olteniei, Consiliul Director al Asociatiei Vasiliada a decis, în data de 18 septembrie a.c., numirea părintelui Adrian Stănulică în funcţia de director executiv.
TINERII DIN SATUL MELETIE, JUDEŢUL GIURGIU, AJUTĂ LA RESTAURAREA BISERICII PAROHIALE
Odată cu înfiinţarea Episcopiei Giurgiului, situaţia bisericilor din eparhie s-a schimbat datorită implicării permanente a Preasfinţitului Părinte Ambrozie. De asemenea, un rol important l-au constituit ajutoarele financiare acordate parohiilor din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, au creat posibilitatea executării multor lucrări de reparaţii parţiale sau capitale ale sfintelor locaşuri şi chiar zidiri de biserici noi. Parohia Meletie se numără printre cele care, primind ajutor financiar de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dar şi de la diferiţi sponsori, execută în prezent lucrări de reparaţii la biserica parohială. Astfel, tinerii din Meletie s-au alăturat enoriaşilor mai vârstnici participând la realizarea reparaţiilor necesare sfântului locaş. Efortul lor reprezintă o dovadă a educaţiei primite, dar şi dovada respectului faţă de biserica satului lor.
DUMINICA DUPĂ ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. În cuvântul de învăţătură a vorbit celor prezenţi despre urmarea lui Hristos, despre valoarea sufletului omenesc şi despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa creştinilor. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să cinstească neîncetat Crucea Domnului, asemeni Sfântului Ioan Gură de Aur care zice: „Să purtăm Crucea lui Hristos şi să ne împodobim cu ea ca şi cu o cunună de slavă. Ea este pecetea şi plinătatea puterilor mântuirii. Ea este izvorul şi semnul biruinţei noastre. S-o ţinem în casele noastre şi de-a pururea să o purtăm în inimă şi pe piepturile noastre” .
PELERINAJ ORGANIZAT DE MĂNĂSTIREA SF. M. MC. GHEORGHE DIN GIURGIU
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Mănăstirea Sf. M. Mc. Gheorghe din Giurgiu a organizat, în Duminca după Înălţarea Sfintei Cruci, un pelerinaj la Mănăstirea Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov din Bulgaria.
ALBUM FOTO AICI:
.
Un nou locaş de cult în Mehedinţi
În ziua de 16 septembrie 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, a pus piatră de temelie la zidirea unui lăcaş de cult la centrul de asistenţă socială de la Strehaia. La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Bălu dar şi de doamna director Georgeta Aprotosoaie, de la Direcţia Judeţeană de asistenţă socială.
Lucrarea se doreşte a fi finalizată în câteva luni, întrucât prin implicarea directă a direcţiei judeţene de asistenţă şi protecţie socială către consiliul judeţean, acesta va finanţa integral construcţia acestui paraclis ce va purta hramul ,,Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”. FOTO:
.
Simpozion cu tema: “Lumea – dar divin şi responsabilitate umană” la Sighetu Marmaţiei
Marţi, 23 septembrie 2008, la Sighetu Marmaţiei a avut loc un Simpozion cu tema: “Lumea – dar divin şi responsabilitate umană” . Acest eveniment a fost organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Sighet şi Vicariatul Ortodox Ucrainean, cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi, cu purtarea de grija a Preasfinţiei Sale Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, responsabili de organizare fiind Pr. Vasile- Aurel Pop, Protoiereu al Sighetului şi Pr. Dr. Nicolae Lauruc, consilier al Vicariatului.
.
Prăznuirea Sfântului Siluan Athonitul în eparhia Alba Iuliei
Astazi Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Siluan Athonitul (1866 – 1938), un dascăl apostolic şi profetic al Bisericii din secolul XX.
Cuviosul Siluan Athonitul va fi prăznuit cu cinste în eparhia Alba Iuliei, unde se nevoieşte de peste 15 ani Părintele Rafail Noica, nepotul duhovnicesc al acestui mare sfânt din secolul trecut.
Slujbe speciale se vor oficia la Mănăstirea de la Cut, care are hramul Sf Siluan, unde va fi prezent mâine şi IPS Andrei, însoţit de Părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor şi de Părintele Ion Galaţă, consilier economic la Centrul Eparhial. În această seară slujba Privegherii va începe la ora 20.00 şi va cuprinde Vecernia mare cu litia şi Utrenia, iar mâine dimineaţă de la ora 8.00 va avea loc sfinţirea apei urmată de Acatistul Cuviosului Siluan şi apoi Sfânta Liturghie arhierească.
În municipiul Alba Iulia se află două părticele din moaştele Cuviosului Siluan: la Catedrala Reîntregirii, unde se va oficia Vecernia de la ora 18.00, iar mâine dimineaţă de la 7.00 Utrenia şi în continuare Sfânta Liturghie. O altă părticică din moaştele Sfântului Siluan se găseşte la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia unde în această seară se va face Priveghere începând cu ora 18.00. Slujba ca cuprinde Vecernia mare cu litie, Utrenia şi Sfânta Liturghie. În timpul Laudelor vor fi scoase spre închinare moaştele cuviosului Siluan, moaşte primite în 2006 din Sfântul Munte Athos.
Şi la mănăstirea Lupşa va fi slujbă de Priveghere care va începe la ora 22.00. Sfântul Siluan va mai fi cinstit cu slujbe speciale la Mănăstirea Sfântul Ilie Tesviteanul din Albac şi la mănăstirea Buna Vestire din Cheile Cibului.
Paraclisul Cuviosului Siluan Athonitul, aici:
.
Slujba Cuviosului Siluan Athonitul:
.
Scrieri şi texte ale Cuviosului Siluan Athonitul
Amintim aici doar câteva dintre aceste scrieri:
1. Cuviosul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei, Ed. Deisis, Sibiu, 1994 (1998, 2000, 2001)
2. Viaţa şi învăţătura stareţului Siluan Athonitul de Arhimandritul Sofronie, Deisis, 1999
3. Spiritualitatea Sfântului Siluan Athonitul. Tine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui, Deisis 2000
4. Dumnezeu este iubire. Mărturia Sfântului Siluan Athonitul, Jean-Claude Larchet, Sophia, 2003
5. Să ne rugăm 15 zile cu Sfântul Siluan, Egger Maxim, Sophia, 2004
Tomosul de canonizare al Cuviosului Siluan Athonitul
„Iar aceea că S-a suit ce altceva înseamnă decât că S-a pogorât în cele mai
de jos ale pământului?” (Ef 4, 9).
Cuvios şi preafolositor lucru pentru plinătatea Bisericii este a venera şi cinsti cu evlavie şi după plecarea lor din această viaţă pe cei ce s-au distins în viaţa lor după în trup prin izbânzi deosebite ale virtuţii, slăvindu-i prin prăznuiri anuale şi imnuri de laudă; aceasta pentru că, pe de-o parte, lauda adusă celor ce au vieţuit în virtute trece la Însuşi Dumnezeu de la Care vine oamenilor toată virtutea, cum arată teologhisind undeva Grigorie cel numit cu supranumele Teologiei; iar, pe de altă parte, pentru că lauda celor bune aprinde zelul şi îmboldeşte pe cei uşuratici şi zăbavnici la realizarea virtuţi, iar pe cei iubitori de osteneală îi face şi mai viteji în ostenelile lor.
Aşadar, dat fiind că în asemenea izbânzi excepţionale ale virtuţii se distinge şi monahul Siluan, de obârşie din Rusia, dar care a vieţuit peste o jumătate de veac în Sfânta Mănăstire patriarhală şi stavropighială a Sfântului şi Slăvitului Mare Mucenic şi Tămăduitor Panteleimon de la Sfântul Munte al Athosului, înfăţişându-se pe sine prin cuvioşia şi sfinţenia vieţii lui model de vieţuire după Hristos, iar printre feluritele sale scrieri ortodoxe şi de suflet folositoare dascăl apostolic şi profetic al Bisericii şi plinătăţii celor ce poartă numele lui Hristos, ajungând la înalte măsuri duhovniceşti şi făcându-se vas al Sfântului Duh, nevoindu-se ca puţini alţii în iubirea agapică şi cinstit fiind pentru toate acestea de Dumnezeu cu darurile vindecării celor bolnavi şi suferinzi şi ale unei uimitoare clarviziuni – smerenia noastră dimpreună cu Preasfinţii şi preacinstiţii Mitropoliţi din jurul nostru, iubiţii noştri fraţi şi împreună-liturghisitori, privind la vieţuirea lui bine-plăcută lui Dumnezeu, la faptele şi izbânzile lui în virtute şi purtând de grijă de folosul obştesc al credincioşilor, am hotărât în Duhul Sfânt, în acord cu dumnezeieştii Părinţi dinaintea noastră şi urmând obiceiului comun al Bisericii, să i se acorde cinstea cuvenită bărbaţilor sfinţi şi dumnezeieşti.
De aceea şi decretăm în mod sinodal şi stabilim şi poruncim în Sfântul Duh ca de acum înainte şi pe mai departe în tot veacul, stareţul Siluan Aghioritul să fie numărat împreună cu bărbaţii cuvioşi şi sfinţi ai Bisericii, fiind cinstit cu prăznuiri sfinte şi ceremonii religioase anuale şi slăvit cu imnuri de laudă în ziua de 24 septembrie, în care a plecat fericit la Domnul.
Spre dovedire şi întărire a acestui fapt s-a întocmit şi prezentul nostru act patriarhal şi sinodal aşternut şi susemnat în acest sfânt Codice al Sfintei şi Marii noastre Biserici a lui Hristos şi trimis identic şi neschimbat şi sfintei Comunităţi a Sfântului Munte spre a fi depus în arhivele lor.
În anul mântuirii 1987, 26 noiembrie, al II-lea al indictionului. † Dimitrios al Constantinopolului
din mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al
Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic
şi membrii Sfântului Sinod
al Patriarhiei Ecumenice.
Troparul si sinaxarul Sfântului Siluan, aici:
.
Canonizat de Patriarhia Ecumenică la 26 noiembrie 1987, Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorită, în principal, ucenicului său – arhimandritul Sofronie Saharov, stabilit ulterior la mănăstirea Essex din Anglia. Datorită părintelui Sofronie şi în special a cărţii lui intitulată: Stareţul Siluan. Viaţă – Învăţătură – Scrieri, Cuviosul Siluan Athonitul este cunoscut în Europa şi peste ocean, această carte şi alte scrieri fiind traduse şi în limba română.. Alba Iulia are binecuvântarea de a avea, din anul 1997, părticele din moaştele Cuviosului Siluan, una primită, în 1997, ca dar de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Andrei de la mănăstirea Essex din Anglia, şi o altă părticică aflată la Biserica Memorială Mihai Viteazul.
Foaia Diecezană pe internet
Episcopia Caransebeşului îi anunţă pe toţi cei interesaţi că pe pagina online a „Bibliotecii Diecezane” au fost adăugate numerele revistei eparhiale „Foaia Diecezană” în format electronic, pe lunile mai, iunie şi iulie 2008. Cei interesaţi de versiunea tipărită pot comanda publicaţia noastră prin poştă, în sistem ramburs.
Slujire arhierească la parohia Brebu
Aflată pe şoseaua dintre Caransebeş şi Reşiţa parohia Brebu este una dintre parohiile reprezentative pentru Episcopia Caransebeşului, drept pentru care după oficierea Sf. Liturghii la parohia Valeadeni din cadrul aceleiaşi comune, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a poposit la ceas de seară în mijlocul credincioşilor din parohia Brebu. Întâmpinat de credincioşi cu inimile deschise, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei alături de părintele protopop al Reşiţei Nicolae C. Mirişan, părintele Petru Madina-consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, fiu al satului şi părintele paroh Romulus Popovici. După oficierea slujbei Vecerniei Preasfinţia sa a ţinut cuvenitul cuvânt de învăţătură, împărtăşind credincioşilor îndemnul Bisericii Ortodoxe la jertfelnicie întru asumarea crucii de creştin în Biserica strămoşilor români. Totodată Ierarhul a ţinut să aprecieze activitatea de 25 de ani ca preot în aceeaşi parohie a părintelui Romulus Popovici şi a binecuvântat iniţiativa parohiei de a demara lucrările de renovare a picturii din biserică.
După cuvântul de mulţumire a preotului paroh, credincioşii au fost miruiţi de către Ierarh, primind astfel binecuvântare şi au ascultat pricesnele interpretate de grupul vocal “Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului.Activitate misionară în rândul tinerilor ortodocşi
La iniţiativa Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeşului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului se organizează concertul de muzică folk “Sfârşitul nu-i aici…” în interpretarea grupului Katharsis al Episcopiei:solist Alin Buliga; chitară: Alexandru Matasă şi Andrei Agache. Piesele alese ce se vor interpreta fac parte din repertoriul cunoscut al interpreţilor consacraţi de muzică folk din România. Concertele vor avea loc după următorul program:
Miercuri 24 septembrie 2008, ora 18.00 la Cercul Militar din Caransebeş;
Sâmbătă 27 septembrie 2008 ora 18.00 la Casa de Cultură din Oraviţa
Luni 29 septembrie 2008 ora 18.00 la Sala Lira a Liceului de artă din Reşiţa
Această iniţiativă a Bisericii este de a apropia tinerii prin mijloace actuale de mesajul predicat de preoţi la amvon şi de profesorii de religie la catedră. Piesele cântate de tinerii absolvenţi de teologie au mesaje biblice şi conţinut sensibil care îndeamnă tinerii creştini de a propovădui moralitatea creştină în mediu în care îşi desfăşoară activitatea. Prin acest intermediu adresăm invitaţie tuturor tinerilor şi nu numai de a lua parte la această manifestare din cele trei oraşe din episcopia Caransebeşului, la care intrarea este liberă. Vă aşteptăm cu drag!
Şedinţă de catedră la Facultatea de Teologie din Caransebeş
Luni 22 septembrie, a avut loc la sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din Reşiţa, şedinţa lărgită de catedră a profesorilor titulari şi asociaţi de la amintita facultate. La această şedinţă s-au discutat şi definitivat statele de funcţii ale Secţiei de Teologie Didactică din Caransebeş.
Prima biserică ortodoxă va fi dată în folosinţă în Qatar
În Qatar va fi dată în folosinţă, în 2009, prima biserică ortodoxă, închinată Sfinţilor Isaac Sirul şi Marelui Mucenic Gheorghe. Parohia, dependentă canonic de Patriarhia Ieusalimului, a fost înfiinţată în anul 2004. În ultimii trei ani aici s-au desfăşurat mai multe acţiuni sociale, ore de cateheză şi întâlniri spirituale. Qatar-ul are o populaţie de 1,5 milioane de locuitori dintre care aproximativ 70.000 sunt de creştini. Dintre acestia, 5.000 sunt credincioşi ortodocşi.
In data de 22 septembrie 2008, începând cu orele 11,00, în Sala de conferinţe a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor închinate “Săptămânii prevenirii criminalităţii” (22-26 septembrie a.c.). Parlamentul Uniunii Europene se va întruni astazi, 24 septembrie 2008, într-o şedinţă solemnă, în onoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. Întâlnirea, programată a se desfăşura în cursul sesiunii plenare, este ocazionată de celebrarea Anului European al Dialogului Cultural. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa Bartolomeu I va susţine un discurs în faţa europarlamentarilor.
Astazi, 24 septembrie 2008, la Comandamentul Centrului de Pregătire pentru Geniu “Panait Donici” din Rm. Vâlcea, începând cu ora 11,00, va avea loc deschiderea Simpozionului “Simbioza dintre Armată şi Biserică în Tradiţia Spiritualităţii Naţionale”.
Programul manifestărilor religioase şi culturale dedicate celei de-a X-a prăznuiri a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului (26-27 septembrie 2008)
VINERI 26 SEPTEMBRIE PRIMĂRIA RÂMNICULUI
Orele 12,00 – Şedinţa Solemnă a Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului – Conferenţiază Acad. Răzvan Theodorescu pe tema: “Doi titani ai Evului Mediu românesc: Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanul”.
EPISCOPIA RÂMNICULUI Orele 16,00 – Complexul Cultural, Sala “Sfântul Antim Ivireanul” – Deschiderea manifestărilor religioase şi culturale dedicate prăznuirii Sfântului lerarh Martir Antim Ivireanul, ediţia a X-a; – Rostesc alocuţiuni: Preasfinţitul Gherasim Cristea – Episcopul Râmnicului, Mircia Gutău – Primarul Râmnicului.
Orele16,15 – Festivalul GRADINA MAICII DOMNULUI – Lansarea Monografiei Mânăstirii Surupatele; – Vernisajul expoziţiei Monahism şi Artă, Ediţia a IX-a, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea; – Expoziţie de artă fotografică.
CATEDRALA EPISCOPALĂ Orele 17,00-19,00 – Vecemia cu Litie pentru Sfântul Antim Ivireanul – Participă Corala “Canticum” a Seminarului Teologic “Sfântul Nicolae” şi Corurile mânăstirilor din Eparhie; Orele 19,30-20,30 – Procesiunea solemnă cu icoana Sfântului lerarh Antim Ivireanul pe traseul Episcopie – Calea lui Traian – Prefectură -Primărie – Troiţa Sfântului Antim. (cu slujbă) – Episcopie.
SÂMBĂTĂ, 27 SEPTEMBRIE
EPISCOPIA RÂMNICULUI Orele 9,00-12,30 – Scena din faţa Complexului Cultural “Sfântul Antim Ivireanul” – Sfânta Liturghie Arhierească; – Participă Corala Catedralei Episcopale – Cuvinte de învăţătură şi alocuţiuni rostite de: – Preasfinţitul Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, – Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, – Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam
Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7550 membri.
Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA