Ori de câte ori călugărul Iosif din Muntele Athos aude sunetul unei aeronave, el se apropie de marginea unei stanci de deasupra Mării Egee și flutura un steag grecesc imens sau, uneori, steagul bizantin, in fata pilotilor Fortelor Aeriene Grecesti care zboară peste Peninsula Athos din nordul Greciei. Piloții incetinesc zborul, ca raspuns la salutul special al călugărului, cunoscut deja in cercurile Fortelor Aeriene ca patron al piloților.
Cum a inceput aceasta poveste ciudata, dar fascinanta? In urma cu cativa ani, când călugărul Iosif a călătorit în insula Skyros, la un târg local, acesta a vizitat totodata si baza aeriană de pe insula. Un pilot l-a recunoscut ca fiind călugăr care trăieste in Muntele Athos, acolo unde se întâmplă să fie un punct de cotitură pentru aeronave. Pilotii incetineau mereu in dreptul calugarului, pentru a-l saluta, de fiecare dată cand treceau prin acest punct. Apoi, călugărul s-a gandit sa le răspunda fluturand un steag imens grecesc.
Din acel moment, povestea călugărului s-a răspândit rapid în cercurile aviației militare elene și, în curând, unul dupa altul, pilotii au inceput sa zboare peste zona in cauza, cat mai aproape de sol, pentru a-l intalni pe calugar.
Povestea smeritului călugăr si a pilotilor a circulat pe Internet și a devenit populara în întreaga lume. În toate fotografiile, călugărul se află pe marginea unei stanci abrupte, cu un steag imens în mâini, în timp ce fețele piloților care zboară către el sunt atat de apropae incat, de multe ori, li se pot recunoaste fetele. Uneori, la ceremonia de salut s-au alaturat si pelerini care s-a întâmplat să fie la fața locului.
Pustnicul a devenit acum un fel de patron sau protector al piloților. Ei trec pe aici, inainte de misiunile pe care le au de indeplinit. La intoarcere, de asemenea, trec sa il salute. Mulți piloți l-au vizitat pe călugăr în chilia sa, de asemenea, și i-au oferit suveniruri, inclusiv o uniformă a Forțelor Aeriene, cu numele lor cusute pe ea.
“Iii iubesc ca pe copiii mei. M-am întâlnit, bineinteles, cu unii”, a spus pustnicul Iosif, într-o conversație.
“În fiecare zi, când aud sunetul avioanelor, ies din chilia mea. Ies și flutur steagul grecesc. Plâng cu emoție, ca acești tineri băieți, întotdeauna, în urma unei misiuni în Marea Egee, trec sa mă salute ca să le dau binecuvântarea mea. Am privit prea multe bătălii. Am simțit teamă și mândrie. Dar sentimentul trait odata cu fiecare salut, atunci când trec peste chilia mea să mă salute, este de nedescris… Unii dintre piloți au venit aici și m-au găsit. I-am îmbrățișat, am vorbit, si-au deschis inimile. Ei mi-au relatat problemele lor. Simt că cuvintele mele sunt cuvintele lui Dumnezeu, și ii fac sa devina mai curajosi in apararea Greciei noastre”.
Născut în Corint, acum in varsta de 55 de ani, călugărul Iosif era fiul unui preot pe care l-a chemat Christos. Înainte de a deveni călugăr, el era cunoscut în lume ca Christos Bairaktaris. Provine din satul Agios Vasilios din Corint. În 1983, la vârsta de 25 de ani, a decis să devină călugăr în Mănăstirea Lavra Megisti din Muntele Athos. De acolo, el a fost trimis la chilia Sfantului Mina, în locul cunoscut sub numele de Vigla, raspunzand de o mica biserica din secolul XIX.. Se spune că chilia lui Iosif se afla deasupra punctului in care comandantul militar Mardoniu a pierdut jumătate din flota sa de pe mare, în anul 492 înainte de Hristos.
Călugărul Iosif nu este mândru de atenția mass-media sau a blitzurilor, așa că împărtășește gândurile și cuvintele sale doar cu pelerinii care vin în vizită. El este unul dintre cei mai cunoscuti cantareti din Muntele Athos și, de multe ori, cântă în biserici și în orase din afara comunității monahale a Athosului, participand, totodata, la târguri religioase din întreaga țară.
“Este un om sfânt, un personaj biblic, atfel incat oricine va veni vreodata la el se va bucura de deschiderea unei ferestre spre o lume a bunătatii și iubirii”, a declarat George Vazouras, un pilot care îl vizitează adesea.