publicat în: Arhivă

Slujbă arhierească de praznicul Cuviosului Nicodim la Mânăstirea Tismana

Biserica Mânăstirii Tismana din judeţul Gorj s-a dovedit astăzi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au venit să participe la slujba Sfintei Liturghii prilejuite de praznicul Cuviosului Nicodim, ctitorul acestui aşezământ monahal şi Ocrotitor al Olteniei. Au fost prezenţi atât credincioşi din Tismana şi localităţile învecinate, cât şi din alte zone ale ţării precum: Argeş, Hunedoara, Dolj sau Vâlcea.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După încheierea slujbei Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei, pe un platou amenajat în faţa bisericii. A urmat o procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Nicodim în jurul bisericii. Racla cu Sfintele Moaşte (este vorba despre degetul Sfântului Nicodim) a fost depusă apoi în faţa bisericii pentru ca sfintele moaste sa poată fi cinstite şi închinate de către toţi credincioşii prezenţi.

„Legăturile dintre Ţara Românească şi Transilvania au reprezentat o preocupare a acestui plăcut al lui Dumnezeu”, a declarat pentru televiziunea Trinitas Tv, IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa. „Sfântul Nicodim a venit în ţara noastră şi a întemeiat Mânăstirea Vodiţa, apoi Mânăstirea Tismana şi multe alte mânăstiri, printre care şi Mânăstirea Prislop din Haţeg, de dincolo de Carpaţi, unindu-i pe credincioşii din cele două părţi ale munţilor în credinţa creştin ortodoxă, credinţa noastră strămoşească”, a mai adăugat IPS Irineu.