Episcopi ortodocsi rapiti in Siria: Declaratia comuna oficiala a celor doua Patriarhii

Următoarea declarație oficială comună a fost lansata de Patriarhia grec-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit si de Patriarhia Ortodoxa Siriacă de Antiohia și Intregul Rasarit:

“Luni, 22.04.2013, am fost surprinsi de vestea că frații noștri, Episcopul Paul (Yazigi) de Aleppo și Alexandretta și Episcopul siriac ortodox Ioan (Ibrahim) de Aleppo, au fost răpiți pe drumul lor spre Alep, după realizarea unei misiuni umanitare. Regretam profund ceea ce s-a întâmplat si regretăm toate actele similare indreptate împotriva civililor, indiferent de apartenența lor și, prin urmare, ne adresam comunitatilor locale si internationale prin următoarea declarație:

1 – creștinii care trăiesc aici sunt o parte esențială a tinuturilor lor. Ei suferă de durerea de care sufera fiecare alta persoana, lucreaza ca mesageri ai păcii in inlaturarea nedreptatilor de deasupra fiecarei persoane asuprite: ei urmează învățătura Evangheliei lor, care le spune că dragostea este temelia relațiilor umane. Pozițiile oficiale, emise de liderii spirituali ai diferitelor Biserici, sunt cea mai bună expresie în acest sens, iar misiunile îndeplinite de către cei doi episcopi răpiți sunt încă o dovadă în plus a acestei orientari.

2 – Creștinii din Rasarit sunt profund întristati de ceea ce se petrece in țările lor: de violența care se răspândește, de uciderea fiilor țarii și de expunerea la diverse pericole, printre care răpirea care reprezintă una dintre cele mai oribile expresii, ca urmare a absurditatii acesteia, punand în pericol viețile persoanelor pașnice și neînarmate. Noi le cerem răpitorilor să respecte viața celor doi frați răpiți, si cerem intregii lumi să pună capăt tuturor actelor care creează schisme confesionale și sectare intre fiii țarii.

3 – Noi înțelegem teama si nelinistea creștinilor in urma a ceea ce s-a întâmplat, si ii invitam sa aiba rabdare, să-și păstreze învățăturile credinței lor și să aiba incredere in Dumnezeu, a Cărui putere intareste slăbiciunea noastră. A apăra țara noastra, înseamnă în primul rând a o pastraa si a lucra pentru a o trasforma intr-un teren al dragostei și coexistenței. De asemenea, suntem conștienți de faptul că toți cetățenii din toate confesiunile sufera aceeasi durere, in urma unor astfel de acte, și ne rugăm ca Domnul sa le poate intari în dificultățile prin care trec. Noi le sprijinim, ridicand vocea noastra si refuzand tot felul de violențe care distrug tara noastra și ne fac inimile sa sangereze.

4 – În această situație dureroasă, chemam întreaga lume, sa încerce să pună capăt crizei siriene, astfel ca Siria sa devina din nou o grădină a dragostei, a securitatii și coexistenței. O astfel de solutie nu ar trebui să aiba loc în detrimentul ființelor umane care trăiesc aici.

5 – Chemam, de asemenea, toate Bisericile din întreaga lume sa se opuna rapid în fața a ceea ce se întâmplă și sa mărturiseasca credința lor în puterea iubirii, în această lume. Este necesar să se ia măsuri care sa reflecte refuzul acestora fata de toate formele de violență care lovesc oamenii care trăiesc în Rasarit.

6 – Ne folosim de aceasta ocazie, pentru a apela la partenerii noștri, cetateni de toate confesiunile islamice, să stea mână în mână și sa se opuna utilizarii abuzive a omului, interpretat ca produs, ca scut în lupta sau ca mijloc de mituire, ca moneda de schimb, politică.

7 – În cele din urmă, ne adresam rapitorilor și le transmitem că cei care au fost răpiti sunt mesageri ai pacii în această lume. Marturisesc lucrarile lor religioase, sociale și naționale pentru ei. Noi le cerem sa rezolve acest accident dureros, departe de orice tensiune care nu slujeste decat dușmanilor acestei țări.

Ne rugăm Domnului, în aceste vremuri binecuvântate, ca această criză sa se termine repede și ca sufletele tuturor fraților și surorilor noastre sa isi recâștige securitatea și pacea, astfel ca țara noastră sa se bucure de prosperitate și de pacea pe care o merită.

Patriarhul Ioan X Yazigi

Patriarhul Mar Ignațiu Zakka I Iwas

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.