Un scandal sexual zguduie Biserica Sarba

Biserica Ortodoxă Sârbă a aprobat demisia unui cunoscut cleric, in urma unor acuzații legate de un scandal sexual care a culminat în această săptămână cu publicarea unui film care il suprinde pe cleric intretinand relatii de tip homosexual cu tineri.

Vasilije Kacavenda, episcop de Tuzla și Zvornik, din Bosnia-Herțegovina, s-a retras de la îndatoririle sale de cleric, luni, în urma unor acuzatii conform carora acesta s-ar fi folosit de poziția sa, ani de zile, pentru a organiza orgii frecvente și violuri.

Decizia din 22 aprilie, apartinand Sfântului Sinod, de a accepta demisia episcopului, pare a fi prima recunoastere de acest fel a Bisericii.

Astfel de povestiri se invart de ani de zile in jurul lui Kacavenda, care a atras deja furia publică pentru stilul sau opulent de viață si pentru legăturile sale in timpul razboiului sarbo-bosniac cu liderul Radovan Karadzic și șeful militar Ratko Mladic.

Mai multe persoane aveau deja reclamatii depuse la adresa episcopului. În 2010, zvonurile au sporit, mai ales dupa publicarea unei fotografii in care episcopul aparea alături de o bine-cunoscuta stripteuza din Belgrad, Dejan Nestorovic, care a recunoscut ca a avea o relație personală cu Kacavenda.

Kacavenda, acum caterisit, se poate confrunta cu numeroase acuze in instanța, un avocat din Bijeljina afirmand ca a adunat dovezi de la numeroase persoane care pretind că au fost abuzate sexual de către episcop.

Kacavenda a negat orice ilegalitate și, tot luni, a amenințat că ii va da în judecată pe cei care l-au calomniat. Biserica, odata cu acceptarea demisiei sale, a evitat orice referire la scandal, spunând doar ca episcopul a fost deja demis, din motive de sănătate.

Episcopul Grigorie de Zahumlje și Herțegovina, un membru al Sfântului Sinod, îndeamnă la precauție în graba de a judeca, spunând ca o anchetă a Bisericii “nu poate avea loc atat de rapid”.

“Sugestia mea, pentru credincioși, este de a nu judeca pe nimeni, până când adevărul va iesi la suprafata”, a spus Episcopul Grigorie. “Când vom afla care este adevărul, conform credintei noastre – si acesta este paradoxul religiei noastre – nu va trebui să uram omul, ci sa-l iubim si sa ne rugam pentru el. Dar, instanța de judecată isi va face treaba”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.