Spovedania neascultata. Ce se intampla daca parintele nu m-a ascultat cum trebuia?

Ce ar trebui să fac, în cazul în care mărturisirea mea nu a fost ascultata “asa cum trebuia”? Pot eu primi Sfânta Împărtășanie? Merg la biserica, de mult, si pana si pe mine m-a suprins asta. Ce sa zic despre cei care tocmai încep să mearga la Biserică?

Protopop Alexei Uminschi, parohul Bisericii Sfânta Treime datatoare de Viata, din Cocli – Moscova:

Știi, nu e nimic groaznic dacă, dintr-un motiv oarecare, spovedania ta nu a fost ascultata “cum trebuia”. Este greu ca preotul, care ascultă marturisirile tuturor, sa nu aiba o pozitie foarte dificilă. De cele mai multe ori, spovedania se face în timpul derularii unei anumite slujbe. La Vecernia de seara sau la Sfanta Liturghie de dimineata, se intampla ca un preot sa savarseasca aceasta Taina. Acest lucru este destul de regretabil, in sine, desigur, pentru că în acel moment preotul însuși nu mai stie unde se afla.

Aceasta este o mare problemă si pentru mine, de asemenea, pentru că există destul de puțini enoriași care vor sa se spovedeasca in alta zi, și așa sunt nevoit sa dedic o parte din Vecernie pentru a-i asculta. În acel moment, deja nu mai am cum sa particip la slujba. În acest caz, un preot se poate sa nu-l asculte pe cel ce se spovedeste, mai ales daca si enoriașii accepta asta în mod normal, pentru că si el este om. Și, vreau să vă spun, atenția cuiva se pierde deja după cea de-a 20-a persoana. Oricat de mult ar incerca el…

Dacă ne e frică că nu ne-am enumerat păcatele asa cum ar trebui, atunci acest lucru arată o neînțelegere profundă a ceea ce se întâmplă în timpul spovedaniei și o neîncredere profundă in Dumnezeu Însuși. Dacă v-ați apropiat de Taina Spovedaniei, atunci Hristos stă prezent în mod invizibil și primește mărturisirea voastra. El primește mărturisirea voastra, nu numai pentru că ati scris-o pe o bucată de hârtie si apoi ati spus-o, intr-o anumita masura in care ati si reusit sa spuneti tot ceea ce doreati sa fi spus, ci pentru că El vede dispozitia ta din inima ta. El vede atitudinea ta profund serioasă față de tine si dorinta ta de a te elibera de păcat. Evident, nimeni nu poate spune, vreodata, toate păcatele sale până la capăt.

Prin urmare, dacă ai venit la spovedanie și nu ti-a fost ascultata marturisirea “asa cum trebuia”, iar lista ta nu a fost chiar ascultata sau citita toata, ci doar partea de sus a ei, acest lucru nu înseamnă nimic. Acest lucru nu înseamnă că nu ai vrut sa faci asta, ca nu a fost deci o mărturisire sau ca nu te-ai spovedit – pentru că ai venit la Dumnezeul Cel Viu. Ii marturisiti preotului pocăința dumneavoastră, în măsura în care el este capabil fizic. Poate că, în timp, va exista o zi specială sau o seara, în biserici, care sa fie destinata doar spovedaniei. Iar toate celelalte ocazii ar trebui sa fie dedicate doar celor care, din motive de sanatate sau pentru că au mulți copii, sau din alte motive, nu sunt în măsură să vina in ziua speciala – dar, ca oamenii sa vina la biserica o zi în plus, ar fi o reala problemă.

Apoi, mărturisirea intotdeauna va fi concepută în mod diferit, pentru fiecare in parte. Astăzi, ne-am obisnuit cu un fel de contabilitate: “dacă am enumerat toate păcatele mele, atunci totul e bine – înseamnă că am fost iertat. Dar, dacă nu mi-au fost ascultate, înseamnă că nu am fost iertat”… Nu este cazul! Acest lucru nu are nimic de-a face cu Taina Spovedaniei!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.