Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat ieri, slujba Vecerniei unită cu Litia, pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului. Alături de Patriarhul României a slujit şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor înconjuraţi de un sobor de 12 preoţi şi 7 diaconi în prezenţa preoţilor din cele trei protoierii ale Capitalei, preoţii din Protoieriile Ilfov Nord şi Ilfov sud, preoţii de caritate din Bucureşti şi militari din Bucureşti.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh a citit o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru lucrările ce s-au săvârşit până în prezent la infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului. Apoi, a fost rostită rugăciunea la binecuvântarea ramurilor de salcie.
Patriarhul României a mai adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, explicând că anul acesta pelerinajul a pornit de la viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu subliniind lucrarea săvârşită până acum: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă şi binecuvântată, când am săvârşit, aici, pe locul unde vor păşi credincioşii în noua catedrală, slujba Vecerniei, Litia şi am sfinţit ramurile de finic pentru pelerinajul care va urma acum şi am adus rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru cei doi ani şi jumătate de lucrări la noua catedrală numită Catedrala Mântuirii Neamului. Din noiembrie 2010 până acum, în aprilie 2013, în doi şi jumătate s-au construit 20 de metri, 16 în pământ şi 4 afară, pentru a ajunge la finalizarea construcţiei infrastructurii. De la această platformă începe propriu-zis Biserica viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, o lucrare anevoioasă, pentru că s-a construit mult în pământ, o lucrare costisitoare şi sperăm că, de aici încolo, lucrările să fie mai uşoare şi mai puţin costisitoare, deşi mai trebuie să construim încă vreo 40 sau 50 de metri, pentru a ne apropia de acoperişul viitoarei catedrale. Îi dăm slavă lui Dumnezeu, că ne-am putut întâlni aici, ca loc de plecare al pelerinajului, care de obicei era Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, dar anul acesta, pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu, subliniind lucrarea săvârşită până acum, începe pelerinajul din acest loc”.
„Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, mulţumim tuturor celor care au contribuit la zidirea Catedralei, până acum, şi ne rugăm Preasfintei Treimi, Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit, înviat şi înălţat la Cer, Care este ocrotitorul cel dintâi al viitoarei catedrale, şi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, ca fiind al doilea ocrotitor al noii Catedrale Patriarhale, să ne ajute să continuăm lucrarea, spre slava lui Dumnezeu şi spre ocrotirea poporului român. Tuturor celor care s-au ostenit cu organizarea acestui moment liturgic şi misionar, le mulţumim şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să le răsplătească osteneala, cu bucurie şi cu pacea şi bunătatea sufletului, pentru că toată darea cea bună şi tot darul vine de la Dumnezeu, Părintele Luminilor”.
„Prima oprire în cadrul pelerinajului va fi la Paraclisul Învierea Domnului, care este paraclisul Catedralei Patriarhale. El poartă hramul Învierea Domnului pentru că, înainte de a Se înălţa la Cer, Hristos Cel răstignit a înviat. Iar în apropierea acestui loc pe care se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului au fost demolate trei biserici şi translatate două. Paraclisul Învierii şi Catedrala Înălţării arată că Biserica, umilită în timpul Comunismului, prin cele cinci lăcaşuri de cult demolate şi translatate, poartă în ea Taina Învierii. Deci, Catedrala nouă va fi ca o lumânare de Înviere şi ca o ieşire din umilire, a Bisericii, care a fost răstignită în multe feluri, în timpul Comunismului ateu. Deci, această lucrare este una cu valoare de simbol, pe lângă necesitatea strict liturgică, şi sperăm să fie şi o lucrare simbol pentru înălţarea noastră în demnitate, spre slava lui Dumnezeu şi spre binele poporului român”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Slujba Vecerniei, unită cu Litia, a fost oficiată cu prilejul pelerinajului de Florii, care s-a desfăşurat după următorul program:
– prima oprire, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului,
– Calea 13 Septembrie, Bd. Libertăţii şi Bd. Regina Maria;
– a doua oprire, la Biserica „Sfântul Nicolae“ – Vlădica,
– str. 11 Iunie, str. Principatele Unite, str. Enăchiţă Văcărescu şi str. Sfânta Ecaterina;
– a treia oprire, la Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina“,
– str. Bibescu Vodă, apoi pe Dealul Patriarhiei;
– pelerinajul s-a încheiat la ora 18:00, la Catedrala Patriarhală, conform unor rapoarte ale Patriarhiei Romane [https://www.basilica.ro] . La pelerinaj, au fost participat mii de credinciosi si 700 de preoti.